Conflictul ruso-ucrainean propulsează inflația din SUA la maximumul ultimilor 40 de ani

Rezerva Federală a SUA
Rezerva Federală a SUA
13 aprilie 2022, 09:34

Americanii au plătit mai mult pentru carburanți, mâncare și alte bunuri esențiale luna trecută din cauza unui val inflaționist agravat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit datelor oficiale.

Indexul prețurilor de consum (IPC) a urcat în martie la 8,5% față de aceeași lună din 2021, înregistrând cel mai mare salt din decembrie 1981. Presa americană susține că acesta este un indiciu al presiunii sub care se află administrația Biden chiar dacă aceasta se străduiește să găsească noi modalități de a pedepsi Moscova pentru invadarea țării vecine.

Inflația, pe care Joe Biden o pune pe seama agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, a făcut ca popularitatea președintelui american să scadă și mai mult în sondaje, continuând astfel tendința observată încă de anul trecut.

Joe Biden a declarat în timpul unui discurs susținut în Iowa, că 70% din creșterea prețurilor în martie a fost cauzată de războiul dus de Putin în Ucraina deși Ministerul Muncii de la Washinghton susține că doar jumătate din această valoare poate fi atribuită agresiunii militare a Kremlinului.

Prețurile au început să crească încă de anul trecut în contextul unei reveniri a economiei după pandemia de coronavirus și, chiar dacă ultimele date arătau că numeroase produse au atins prețuri record, sunt și semne că această creștere s-ar domoli.

În comparație cu luna februarie, prețurile au crescut cu 1,2%, în concordanță cu prognozele analiștilor finaciari, dar prețurile produselor de bază, excluzând alimentele și energia, considerate sectoare volatile, au crescut doar cu 0,3%, sub așteptări.

Războiul ruso-ucrainean a pus gaz pe foc în privința creșterii ratei inflației ca urmare a majorării prețurilor energiei, alimentelor și utilităților, situație agravată și de problemele apărute în lanțul de aprovizionare, a precizat Kathy Bostjancic de la Oxford Economics.

Riscul ca această creștere  a prețurilor să continue a alimentat zvonurile potrivit cărora Rezerva Federală va lua măsuri radicale în ședința care va avea loc luna viitoare. Cel mai probabil va fi majorată rata dobânzii de politică monetară cu 0,5% spre deosebire de majorarea cu 0,25%  luna trecută.

Având în vedere criza de pe piața muncii care forțează firmele să facă creșteri salariale, ne aflăm în mijlocul unui ciclu inflaționist care va necesita o acțiune în forță din partea Rezervei Federale, care să protejeze economia în fața pericolului inflaționist, a explicat economistul Joel Naroff.

Factorii inflației

O combinație de factori a alimentat creșterea inflației. Printre aceștia: efortul companiilor de a-și rezolva criza de personal și problemele de aprovizionare, valoarea mică a dobânzilor monetare impuse de Rezerva Federală și măsurile adoptate de Congres care au dus la creșterea consumului.

Ca răspuns, Casa Albă s-a străduit să ofere ajutor, inclusiv prin punerea la dispoziție a rezervelor strategice de petrol pentru a scădea prețurile la pompă și renunțarea la interdicția de a vinde carburant sub prețul pieței în lunile de vară, soluție pe care Biden a promovat-o în timpul vizitei sale în Iowa.

Dar cel mai puternic actor de la Washinghton în lupta cu inflația este Rezerva Federală

Deși se așteaptă că majorările ratelor dobânzilor vor scădea prețurile în lunile următoare, guvernatorul băncii centrale, Lael Brainard, a declarat marți că consecințele conflictului din Ucraina „probabil influențează riscurile spre creșterea inflației”.

Noile interdicții antipandemice în China „au potențialul de a prelungi unele dintre acele constrângeri pe care le-am văzut în lanțurile de aprovizionare”, a spus Brainard într-o discuție după publicarea datelor.

Datele Departamentului Muncii au arătat că americanii se confruntă cu constrângeri financiare reale atunci când merg să cumpere bunuri de strictă necesitate.

Cheltuielile pentru locuință, inclusiv chiriile, au crescut cu 0,5%, în timp ce prețurile la alimente au crescut cu 1% per total.

Prețurile alimentelor au crescut cu 1,5% în această lună și cu 10% în ultimul an – cea mai mare astfel de creștere din martie 1981, potrivit datelor.

Situația din piața auto

Cu toate acestea, prețurile la mașinile rulate, care au fost unul dintre primele articole care au crescut anul trecut, au scăzut cu 3,8% luna trecută, împingând IPC-ul de bază mai jos. Prețurile mașinilor noi au crescut cu doar 0,2% după ce au înregistrat câștiguri lunare de peste 1% în ultimele luni ale anului 2021.

Dar având în vedere cât de mult au crescut prețurile pentru alte categorii, economistul Naroff a spus că unii membri din comitetul de stabilire a politicilor Fed ar putea pleda pentru o creștere și mai puternică a ratei de 0,75 puncte luna viitoare – și asta nu ar scădea neapărat prețurile rapid.

Capacitatea oricărei entități guvernamentale de a crește brusc ratele pentru a încetini o inflație extrem de ridicată, fără a conduce economia într-o recesiune, este limitată, mai ales având în vedere factori precum războiul care sunt în afara controlului său”, a spus el într-o notă.

„Vorbim despre artă aici, nu despre știință și există puțină istorie a acestei Fed pictând imagini frumoase”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite