Conflictul de interese, desființat cu scandal de aleși. Funcționarii publici, trași la răspundere doar pentru favorizarea unei persoane

25 aprilie 2017, 22:50

PSD și UDMR au renunțat în ultima clipă la un amendament care  deschidea practic portița angajării rudelor de către funcționarii publici, nu și la redefinirea conflictului de interese. Acum, sancțiunile vor fi mai blânde și, mai nou, funcționarii nu vor suporta rigorile legii pentru actele normative semnate și emise.

Art 301, Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul sau, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani.

(2) Dispozitiile alin. 1 nu se aplica în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situaţii:

a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;

b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevazute de aceasta.

După criticile aduse de USR, fostul premier Victor Ponta, el însuși cercetat de DNA pentru conflict de interese, a dat tonul replicilor acide.

Într-un final, proiectul a trecut cu 187 de voturi „pentru”, 71 „împotrivă” și șase abțineri și va ajunge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone. Sursa foto: Facebook/Cristian Popescu Piedone

ANI: Cristian Popescu Piedone, în conflict de interese