Conflict juridic între palate. Iohannis sesizează CCR cu privire la preluarea de către Paul Stănescu a atribuțiilor operative cât timp Dăncilă e în concediu. Curtea discută pe 14 august

3 august 2018, 11:03

Preşedintele Klaus Iohannis reclamă, la CCR, concediul premierului Viorica Dăncilă. Mai exact, decizia prin care şefa Executivului şi-a delegat atribuţiile lui Paul Stănescu, pentru o săptămână. Preşedintele susţine că el trebuia să numească un interimar. Însă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, fost prim-ministru, îl contrazice şi spune că niciodată nu s-a consultat cu preşedintele înainte de concediu.

Decizia premierului Viorica Dăncilă de a-și delega atribuțiile operative vicepremierului Paul Stănescu, în perioada 6-13 august, a fost deja publicată în Monitorul Oficial. Președintele spune însă că legea fundamentala nu îi dă dreptul premierului să facă acest lucru.

Prin urmare, susține Klaus Iohannis, responsabilitatea desemnării unui interimar în fruntea guvernului îi revine lui, nu premierului. Înlocuitorul desemnat de Viorica Dăncilă s-a arătat surprins de sesizarea lui Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a acceptat însă în mandatul său două decizii similare cu cea pe care o contestă azi: Sorin Grindeanu, în ianuarie 2017 și Mihai Tudose, în august 2017 și-au delegat atribuțiile înainte de concediu. În schimb, când Victor Ponta a suferit o operație la picior în Turcia, interimatul lui Gabriel Oprea a fost decis prin decret prezidențial, semnat de Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 15.50 Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Klaus Iohannis au avut în cursul dimineţii de vineri o convorbire telefonică, la iniţiativa premierului, au precizat pentru Agerpres surse guvernamentale.

Premierul i-a adus la cunoştinţă şefului statului că va intra în vacanţă pentru câteva zile, iar în această perioadă conducerea operativă a executivului este asigurată.

Aceleaşi surse au precizat că discuţia Dăncilă – Iohannis a avut loc anterior sesizării CCR de către preşedinte.

ACTUALIZARE 15.00 Curtea Constituţională a stabilit pentru 14 august termenul de transmitere a punctelor de vedere de către părţile din sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind conflictul juridic preşedinte-premier, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

Paul Stănescu va prelua sarcinile operative de șef al executivului până pe 13 august.

Potrivit legii de funcționare a Curții Constituționale, după ce primeşte cererea, preşedintele CCR o comunică părţilor aflate în conflict, solicitându-le să îşi exprime în scris, în termenul stabilit, punctul de vedere asupra conţinutului conflictului şi asupra eventualelor căi de soluţionare.

ACTUALIZARE 11.03 Președintele Klaus Iohannis arată în sesizarea transmisă președintelui CCR, Valer Dorneanu, că pe 31 iulie șeful executivului, Vasilica-Viorica Dăncilă, a emis o decizie pentru exercitarea unor atribuții. Potrivit deciziei publicate în Monitorul Oficial, în perioada 6 – 13 august, Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, exercită atribuțiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activității guvernului României.

Rolul constituțional și specificul atribuțiilor prim-ministrului presupun ca acesta să își exercite atribuțiile permanent și neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanță„, subliniază șeful statului, după ce trece în revistă procedurile privind stabilirea componenței guvernului.

Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, chiar și cu acest prilej, devin incidente prevederile constituționale referitoare la interimatul funcției de prim-ministru„, atrage atenția Klaus Iohannis.

Prin omisiunea Prim-ministrului României de a aduce la cunoștința Președintelui României imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile în perioada 6-13 august 2018 și acțiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuțiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depășirea competențelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități, arată șeful statului.

Problema de drept ce trebuie dezlegată de Curtea Constituțională vizează posibilitatea prim-ministrului de a desemna un alt membru al Guvernului în vederea exercitării cu caracter temporar a atribuțiilor de prim-ministru, în condițiile în care Președintele României are, potrivit art. 107 alin. (3) din Constituție, competența de a desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, în situația în care prim-ministrul se află în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, aspect ce se subsumează unui raport de drept constituțional pur, subliniază Klaus Iohannis în sesizare.

Potrivit președintelui, prin decizia Vioricăi Dăncilă, „funcționarea Guvernului României este plasată în afara cadrului constituțional, cu consecințe multiple ce vizează, imposibilitatea Președintelui României de a-și îndeplini competența constituțională de a desemna un prim-ministru interimar”.

Klaus Iohannis se referă și la faptul că sunt fragmentate arbitrar atribuțiile executivului în „atribuții operative” și „atribuții neoperative”.

Mai mult, omisiunea premierului de a aduce la cunoștința președintelui imposibilitatea de a-și exercita drepturile afectează rolul constituțional al guvernului.

De luni, premierul Viorica Dăncilă intră în concediu pentru o săptămână. Astfel, până pe 13 august, sarcinile operative de șef al executivului ar urma să fie preluate, potrivit  deciziei publicate marți în Monitorul Oficial,  de vicepremierul și ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu. Premierul se va afla în concediu în perioada respectivă, au indicat surse guvernamentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite