Conflict în coaliție pe tema pensiilor speciale. Liderii UDMR propun ca primarii și șefii de consilii județene să fie exceptați de la eliminarea acestor beneficii. PNL susține poziţia UDMR

PNL și UDMR s-au răzgândit în privința eliminării pensiilor speciale, deși anul trecut susțineau acest obiectiv. Mai mult, pentru foștii și actualii primari se propune o formă de recompensare la bătrânețe pentru anii petrecuți în serviciul public. USR-PLUS invocă însă obiectivele programului de guvernare și amenință cu încă un blocaj.

31 August 2021, 20:55 |

Aproape nu trece săptămână fără ca în ședința coaliției de guvernare să nu apară noi blocaje pe obiectivele asumate. Acum a venit rândul eliminării pensiilor speciale care nu sunt bazate pe principiul contributivității.

Liderii UDMR propun ca primarii și șefii de consilii județene să fie exceptați de la eliminarea acestor beneficii, în prezent prorogate până la începutul anului 2022.

KELEMEN HUNOR, vicepremier, preşedintele UDMR: "Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta trebuie să fie discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm, să eliminăm".

PNL susține poziţia UDMR.

LUDOVIC ORBAN, preşedintele PNL: "Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de spor de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. (…) Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, atât patrimonială, civilă".

Liderii USR-PLUS le amintesc partenerilor conținutul programului de guvernare.

IONUŢ MOŞTEANU, liderul deputaţilor USR-PLUS: "Noi am scris şi am agreat împreună, în decembrie anul trecut, un singur lucru: desfiinţăm pensiile speciale, fără steluţe, fără asteriscuri, fără note de subsol, fără  nuanțe. (…) Primarii ştiau în ce se bagă. Să stai ani de zile în funcţia de primar şi să zici după aia, aoleu, ce rău a fost, vreau pensie specială, mi se pare o ipocrizie".

Până acum, punerea în aplicare a așa-numitei indemnizații pentru limita de vârstă pentru primari a fost amânată de două ori, până la finele anului viitor.

Între timp, Curtea Constituţională a decis că numai pensiile magistraţilor sunt protejate de Constituţie, în timp ce celelalte forme de pensii speciale pot fi suprimate.

Cu toate acestea, un proiect USR-PLUS de eliminare a pensiilor speciale a fost îngropat în comisiile parlamentare, cu aportul voturilor PNL și UDMR.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA 2°C 4°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV -2°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI