Confesiune sub amenințare: Televiziunea publică din Belarus a difuzat un interviu cu dizidentul Roman Protasevici

4 iunie 2021, 12:42

EBU, Alianța Televiziunilor Publice din Europa, precizează că dată sau locul interviului nu pot fi verificate și de aceea a decis să nu difuzeze decât introducerea făcută de prezentatorul televiziunii publice din Belarus, precum și o fotografie cu Român Protasevici. Jurnaliștii independenți care au văzut interviul afirmă că Protasevici e vizibil tulburat; el a declarat că a îndemnat la proteste împotriva lui Lukashenko, dar îl respectă pe președinte.

De asemenea, în această așa-zisă confesiune, obținută cu forță, după cum afirmă reprezentanți ai organizațiilor internaționale pentru drepturile omului, jurnalistul a mai spus că-și recunoaște vină și dorește să și îndrepte greșelile. Tatăl lui Protasevici acuză regimul Lukashenko de tortură.

”Acest interviu nu e altceva decât o nouã încercare de a-mi tortură fiul. Altceva nu poate fi. Sã nu credeți nimic din cele spune. Declarația a fost luatã cu forța, prin abuz și torturã”, spune Dmitri Protasevici.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, a fost arestat după ce avionul în care se află, o cursa Ryanair pe ruta Atena-Vilnius, a făcut o aterizare forțată la Minsk. Autoritățile belaruse au justificat deturnarea avionului printr o amenințare cu bombă. De fapt scopul a fost arestarea uneia dintre vocile opoziției din Belarus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite