Conferinţă pe tema rezilienţei şi econstrucţiei Ucrainei, la Paris. Zelenski: Generatoarele sunt la fel de importante ca echipamentele de protecţie

Conferinţa de la Paris. Volodimir Zelensko
Conferinţa de la Paris. Volodimir Zelensko
13 decembrie 2022, 14:52

Preşedintele Emmanuel Macron a deschis conferinţa ”Sprijin pentru poporul ucrainean” susţinând încă o dată susţinerea ţării sale pentru Ucraina, lovită de război. Liderul de la Elysée a vorbit despre solidaritatea comunităţii internaţionale şi despre ajutorul de urgenţă care trebuie direcţionat spre această ţară.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit prin videoconferinţă de la Kiev despre nevoile ţării sale în materie de infrastructură, alimentarea cu energie şi echipamente.

El a precizat ca ţara sa are nevoie de cel puţin 800 de milioane de euro ajutor de urgenţă în domeniul energetic pentru a trece de această iarnă.

Partea a doua a conferinţei este dedicată domeniului economic. 500 de reprezentanţi de firme şi companii discută despre cinci mari direcţii din planul de rezilienţă şi reconstrucţie a Ucrainei după război, şi anume infrastructură, energie, alimentarea cu apă, sănătate şi aprovizionarea cu alimente.

Scopul conferinței este de a crea un mecanism internațional de coordonare a ajutorului de 800 de milioane de euro necesar Ucrainei. Se caută combinația potrivită de generatoare, transformatoare, echipamente pentru refacerea rețelelor de înaltă tensiune și turbine de gaz.

Zelenski a promis că „vom face totul pentru a contracara penele de curent și teroarea energetică. Cele mai multe dintre centralele noastre electrice sunt avariate sau distruse de bombardamente”, a declarat el în cadrul conferinței printr-un mesaj video.

În fiecare zi, inginerii noștri trebuie să deconecteze milioane de ucraineni pentru aceste reparații. În prezent sunt 12 milioane. Și în fiecare zi ne așteptăm la noi lovituri rusești. De aceea, generatoarele au devenit la fel de importante ca blindajele pentru a proteja populația.

La conferinţa menită să coordoneze ajutorul umanitar pentru Ucraina au participat peste 40 de țări și 30 de organisme multilaterale. După-amiază, Franța a organizat o conferință separată privind reconstrucția pe termen lung a țării.

Experții în energie spun că sarcina cheie pentru Ucraina nu este de a evita pana de curent, ci de a se asigura că în fiecare zi toate cartierele primesc cel puțin trei ore de electricitate, ceea ce necesită o distribuție dificilă a rețelei.

El a adăugat: Următoarele două luni sunt cruciale, dar exodul ar putea fi mai mic decât în aprilie, deoarece moralul Ucrainei privind câștigarea războiului este mai ridicat.

Deși se estimează că temperatura va scădea sub zero grade noaptea, ziua va fi de aproximativ cinci grade, ceea ce este relativ blând pentru o iarnă ucraineană, a mai spus preşedintele ucrainean.

Olena Zelenska, soția președintelui, care a vorbit în cadrul conferinţei, le-a cerut europenilor să își imagineze cum ar fi fost sub bombardamentul rusesc.

Prima doamnă a Ucrainei a spus:: Cum simțiți ce face acest război țării noastre și poporului nostru, cum simțiți ce înseamnă cele peste 4.000 de rachete care au lovit orașele ucrainene? Ce înseamnă 50.000 de rachete lansate într-o singură zi împotriva țării noastre? Ce înseamnă 2.719 unități de învățământ afectate sau distruse? Cum simțiți cele peste 1.100 de unități medicale distruse sau afectate? Vă imaginați jumătate din Franța fără electricitate?

Macron, acuzat adesea că încearcă să asigure o pace prematură, a declarat că „depinde de Ucraina, victima acestei agresiuni, să decidă condițiile unei păci juste și durabile”.

El a adăugat că planul de pace în 10 puncte propus de Zelenski la G20 de la Bali „constituie o bază excelentă pe care vom construi împreună”.

Cele mai recente cifre ale Frontex din partea UE, citate de expertul polonez în migrație de la Universitatea din Varșovia, Maciej Duszczyk, arată că bombardamentele rusești nu au dus la un al doilea val de refugiați în masă.

El a spus că a existat doar o ușoară creștere de 10.000 de ucraineni care au trecut granița în ultima săptămână, 65% dintre ei mergând în continuare în Polonia.

 

 

Premierul ucrainean, Denis Şmîal, a promis că țara sa „va persevera” cu sprijinul aliaților, după ce ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a anunțat că la conferința pentru Ucraina s-a strâns peste 1 miliard de euro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite