Conferința de Securitate de la Munchen. Sprijin ferm al Occidentului pentru Ucraina, inclusiv privind creșterea livrărilor de armament. China a renunțat la statutul de neutralitate în favoarea Rusiei

19 februarie 2023, 07:01

Șefa diplomației germane a declarat că lumea civilizată nu poate lăsa Rusia să câștige în Ucraina pentru că acest lucru ar duce la distrugerea ordinii internaționale.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Dacă în acest moment am spune căRusia ar trebui să ia o parte a Ucrainei, atunci Rusia ar câștiga cu o metodă prin care orice agresor poate pur și simplu cuceri altă țară și atunci ar fi sfârșitul Chartei ONU .

La rândul sau, secretarul de stat al SUA a insistat că Rusia să își retragă trupele din Ucraina.

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA: Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că există un agresor și că este o victimă. Și că lumea nu ar trebui să aștepte de la Ucraina lucruri în paralel cu cele la care noi trebuie să ne așteptăm de la Rusia. Dacă Rusia își retrage trupele astăzi, războiul s-a terminat. Desigur, dacă Ucraina oprește lupta astăzi, Ucraina este terminată.

Invitat la conferința de la Munchen, șeful diplomației de la Kiev a insistat pentru restabilirea integrității teritoriale a țării sale.

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei: Este o noțiune scurtă a victoriei, iar aceasta este restaurarea deplină a integrității teritoriale a Ucrainei. Și este o victorie lungă, care include compensațiipentru pagubele produse, tragerea la răspundere a celor ce au comis crime și cel mai important, Rusia trebuie să se schimbe pentru că nu am îndoieli că, odată ce ce vom deveni membri ai UE, ai NATO, acest lucru se va întâmpla.

Iar președintele Comisiei Europene a atras atenția că Beijingul a renunțat la statutul de neutralitate.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: China a ales de partea cui este, foarte clar. A semnat un acord de prietenie pe perioadă nedeterminatăcu Rusia, așa că a luat o poziție specifică. Trebuie să ținem minte acest lucru. China nu este neutră în acest întreg proces, așa cum noi nu suntem neutri, desigur, sprijinind Ucraina.

Ursula Von der Leyen s-a arătat încrezătoare că interesele Uniunii Europene pentru a obține mai multă muniție pentru Ucraina vor domina asupra intereselor naționale.

Au existat și momente ceva mai relaxate la Conferința de Securitate de la Munchen.

O ședință foto a doamnelor ministru de Externe care au participat la evenimentul din Bavaria s-a transformat într-un selfie. Doamnele ministru, între care șefa diplomației germane și cea a diplomației franceze, s-au aranjat la o poză făcută cu telefonul chiar de ministrul de Externe al Sloveniei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite