Confederaţia Sindicală Meridian cere verificarea legalităţii deciziei de a expedia dosarul „Roşia Montană” pentru UNESCO

Confederaţia Sindicală Naţională - Meridian solicită autorităţilor să verifice legalitatea deciziei de a expedia dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană” privind înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO, se arată într-un document al organizaţiei.

10 Ianuarie 2017, 13:57 (actualizat 10 Ianuarie 2017, 18:01) |
Dosarul Roșia Montană, controversat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„Prim-ministrului Sorin Grindeanu şi ministrului Culturii, Ionuţ Vulpescu, le solicităm să dispună de urgenţă verificarea legalităţii deciziei de a expedia, în pripă, fără respectarea procedurilor de control democratic, precum şi fără o evaluare completă a impactului economic şi social, a dosarului 'Peisajul Cultural Minier Roşia Montană' pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO şi verificarea modului în care s-a realizat dosarul expediat la UNESCO şi modul în care comunitatea locală din Roşia Montană a fost implicată sau a susţinut acest demers', se arată în document.

Confederaţia Sindicală consideră că depunerea la UNESCO a dosarului s-a făcut în pripă, fără respectarea procedurilor de control democratic, precum şi fără o evaluare completă a impactului economic şi social.

„După un an de guvernare tehnocrată în care s-a întâmplat mai nimic, Ministerul Culturii a depus la UNESCO dosarul 'Peisajul Cultural Minier Roşia Montană' pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial. Acest lucru a fost făcut cu asumarea Ministrului Culturii Corina Suteu, după informarea şi consultarea prim-ministrului Dacian Cioloş şi cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Valoarea patrimoniului istoric şi cultural de la Roţia Montană este recunoscută la nivel naţional şi internaţional. Nu avem nimic împotriva măsurilor de a proteja şi promova acest patrimoniu, însă nu putem fi de acord ca o asemenea iniţiativă să fie folosită abuziv şi doar ca pretext pentru a pune lacătul pe industria minieră din Munţii Apuseni”, menţionează sursa citată.

Confederaţia solicită public lui Dacian Cioloş şi fostului ministru al Culturii, Corina Şuteu, să explice ce i-a determinat să facă acest pas, care în contextul litigiului internaţional respectiv poate avea drept consecinţe pagube de miliarde de dolari în sarcina statului român.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C -3°C
IASI -4°C -3°C
CLUJ -8°C -8°C
CONSTANTA 1°C -3°C
CRAIOVA -1°C -2°C
BRASOV -6°C -8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI