Conexiunile Putin-Le Pen, posibila „lovitură de grație” a lui Macron înaintea finalei prezidențiale

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
12 aprilie 2022, 10:45

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a spus că alegătorii au de ales între un „aliat al lui Vladimir Putin” și un președinte care a dus Franța în fruntea Europei, relatează Bloomberg.

„Începe o altă bătălie între două viziuni asupra Franței”, a declarat el, luni, la radio RTL. Le Maire a adăugat că o victorie a lui Le Pen va anula poziția strategică a Franței în UE și-i va lăsa pe muncitori mai săraci.

Candidata naționalistă a terminat duminică primul tur de scrutin cu 4,7 puncte procentuale în spatele lui Macron. Cei doi vor da „bătălia finală” pe 24 aprilie. Analiștii sunt sceptici că actualul președinte va mai avea de data aceasta o misiune ușoară, așa cum s-a întâmplat în 2017, când Macron a spulberat-o pe Marine Le Pen cu 64% la 34%.

Șoc pentru UE

O victorie a lui Le Pen în Franța ar fi un șoc pentru UE, prin comparație cu câștigarea alegerilor americane de către Donald Trump în 2016. Investitorii s-au speriat de diferența mică în sondaje dintre candidata „Reuniunii Naționale” și Emmanuel Macron.

„O victorie a lui Macron ar fi salutată pe piețe, deoarece piețele s-ar relaxa văzând diminuarea incertitudinii politice și continuarea administrației favorabile afacerilor”, a declarat Lale Akoner, strateg de piață la BNY Mellon Investment Management. „Prin contrast, o victorie a lui Le Pen ar însemna o incertitudine politică sporită și instabilitate, ceea ce ar duce la vânzări ample pe piață.”

Până acum, conexiunile anterioare ale lui Le Pen cu Putin nu au avut un impact asupra alegerilor.

La rândul său, Macron a discutat în mod regulat cu Putin pentru a încerca să pună capăt crizei, rivalii săi acuzându-l de naivitate în interacțiunile cu președintele rus.

Cum au votat „gulerele albastre”

O probă de foc pentru Macron va fi să convingă mai mulți tineri și muncitori cu venituri mai mici să-l susțină. Sondajele arată că Le Pen a obținut mai multe voturi în primul tur decât Macron la toate categoriile de vârstă, cu excepția celor peste 60 de ani. Marine Le Pen a atras de două ori mai mult voturile „gulerelor albastre”, precizează Bloomberg.

Macron intenționează să-și concentreze campania în nordul Franței, într-un efort de a-și recupera alegătorii dintr-o regiune pe care a pierdut-o în fața lui Le Pen.

Primul tur al alegerilor prezidențiale a rupt vălul de pe partidele tradiționale, dezvăluindu-le uzura. Republicanii n-au putut escalada mai sus de 4,8%, iar socialiștii s-au prăbușit dramatic la 1,8%.

Candidatul de extremă stângă, Jean-Luc Melenchon, a obținut 22% și putea juca un rol crucial în faza finală a cursei prezidențiale. Deși Melenchon și-a îndemnat susținătorii să nu o voteze pe Marine Le Pen, nu l-a girat însă pe Macron pentru turul doi. Actualul președinte poate conta deocamdată doar pe sprijinul socialiștilor, comuniștilor și verzilor, care au acumulat în totalitate 8,7% din voturi.

„Meciul nu s-a încheiat încă”, le-a spus Macron susținătorilor săi într-un scurt discurs, duminică seara. „Dezbaterea pe care o vom avea în următoarele două săptămâni va fi decisivă pentru țara noastră și pentru Europa.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite