Nicolae Ciucă: La 430 de ani de atestare documentară, Vatra Dornei are gazoductul pus în funcțiune la marginea orașului

Gaze conducte
Gaze conducte
25 august 2022, 10:17

Gazoductul are o lungime de 26 de kilometri cu un volum anual de 225 de milioane de mc de gaze. Investiție se ridică la circa 17 milioane de lei

„Urmează să înceapă lucrările, astfel încât de la Vatra Dornei să existe continuitate prin Iacobeni, Cârlibaba, Prislop, Borşa. Există, de asemenea, posibilitatea ca şi prin Pasul Tihuţa de la Vatra Dornei către Bistriţa să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze. Sigur, acesta are ca perioadă de implementare un termen proiectat la cinci ani. Important este să îl finalizăm pe cel care leagă Vatra Dornei de Borşa. Este cel mai pretabil şi cel care se va realiza în perioada de timp cea mai scurtă”, a explicat premierul  Nicolae Ciucă.

Odată cu aniversarea a 430 de ani de atestare documentară a orașului Vatra Dornei, cetățenii și autoritățile beneficiază de un program guvernamental care se finalizează și care are stația în funcțiune la marginea orașului Vatra Dornei, creând astfel posibilitatea ca proiectele viitoare de alimentare cu gaze a întregului oraş să se realizeze în conformitate cu planurile autorităţilor locale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a arătat că există deja lucrări demarate pe strada principală astfel încât să demareze lucrările de conectare de la stație la puncte de conectare din oraș.

Potrivit premierului există acum posibilități foarte importante pentru mediul de afaceri din Vatra Dornei, iar zona va deveni mult mai atractivă.

Ceea ce cred că este important este ducerea la finalizare în următorii trei ani a conectării între regiunea nord-est și nord-vest. Să fie finalizat în trei ani. Sunt toate elementele de planificare realizate să existe continuitate”, a adăugat Ciucă.

Premierul a mai declarat că există posbilitatea ca și prin Pasul Tihuța să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze, cu termen de cinci ani.

El a subliniat că important este să fie finalizat în termen gazoductul are leagă Vatra Dornei spre Borșa.

„Sunt cât se poate de interesat să vedem aceste proiecte finalizate”, a spus Ciucă subliniind că este important să se respecte angajamentele asumate prin contracte.

Mai mult el a atras atenția că sunt foarte multe proiecte care țin de angajamente europene și că România nu-și permite să piardă aceste oportunități de finanțare.

La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că CJ Suceava a fost coordonatorul acestui proiect care a fost abandonat prin 2003-2004 și că prima dată s-a făcut tronsonul spre Câmpulung Moldovenesc și că acum s-a finalizat cel spre Vatra Dornei, potrivit newsbucovina.ro.

El a amintit că au existat numeroase piedici administrative în realizarea acestei investiții și că pentru deblocarea lor aproape că a fost diriginte de șantier.

Flutur le-a transmis primarilor din zona Dornelor că Transgaz anunță magistrala spre Borșa și spre Bistrița precizând că sunt opt localități eligibile.

„Avem o perspectivă de dezvoltare”, a spus Flutur care a adăugat că deja pentru 33 de localități sucevene sunt fonduri alocate prin PNI Anghel Saligny pentru realizarea de rețele de gaz și că vor fi  rețele de 1300 de km de conducte în localități.

Flutur a arătat că de acum există posibilitatea de cruțare a pădurilor și de folosire a unei sursei alternative de încălzire.

–––

Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei, a fost declarată în 2019 proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

Proiectul a fost inclus în Planul național de dezvoltare și modernizare al SNTGN Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, plan aprobat de ANRE, rezultând astfel dimensiunea strategică și națională a acestuia.

În zona Pojorâta – Vatra Dornei nu exista conductă de alimentare cu gaze. Pentru încălzirea locuințelor și prepararea hranei se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Acești combustibili sunt folosiți și pentru încălzirea spațiilor societăților comerciale și a obiectivelor social culturale existente.

Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord – vest a țării cu sistemul de transport gaze naturale din partea de nord – est, definindu-se astfel ca un proiect de importanță națională, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei din 2019.

Prin realizarea acestui proiect se abordează și o serie de nevoi sociale, într-un areal geografic semnificativ – partea nord-est a țării, inclusiv educație (grădinițe, creșe, unități de învățământ, campusuri universitare ce nu sunt racordate la gaz), sănătate (viitoarele spitale regionale, spitalele județene, municipale și orășenești, căminele de bătrâni și centrele sociale), protecție socială și locuri de muncă.

Conducta de transport gaze naturale Pojorâta-Vatra Dornei este o parte dintr-un obiectiv amplu de construire a unei conducte de gaze naturale din regiune, proiect care a fost preluat, în anul 2010, de către Transgaz, context în care tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei în lungime de 35,67 km a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare și cu situația obiectivelor existente în teren. Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcțiune tronsonul de conducta de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta în lungime de 9,28 km. De atunci și până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic care include și detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta – Vatra Dornei.

Municipiul Vatra Dornei are o populație de aproximativ 16.850 de locuitori, fiind al cincilea centru urban ca mărime al județului Suceava, funcționează cu o centrală pe rumeguș, existând reale probleme în furnizarea energiei termice către populație și agenții economici, situație care se regăsește în toată zona de munte a județului Suceava.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite