Conducerea Camerei Deputaților a respins cererea Opoziției de convocare a unei sesiuni extraordinare pe tema protestului din 10 august

20 august 2018, 11:09

Social democraţii au pus la îndoială veridicitatea celor 115 semnături strânse de Opoziţie pentru convocarea sesiunii extraordinare, invocând inclusiv faptul că au văzut pe reţelele de socializare că unii parlamentari nu se aflau în ţară.

CARMEN MIHĂLCESCU, preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor: „S-a constatat că unele semnături sunt diferite. Înseamnă practic că regulamentul nu a fost respectat, motiv pentru care această sesiune extraordinară nu poate fi convocată”.

Opoziţia susţine că toate semnăturile erau autentice, iar preşedintele Camerei Deputaţilor ar fi fost obligat să convoace sesiunea. Astfel îl acuză pe acesta de abuz şI laşitate pentru că şi-a delegat azi atribuţiile unui vicepreşedinte.

DAN VÂLCEANU, vicepreşedinte PNL: „O să discut cu conducerea grupului, să vedem dacă nu e oportun, o să depunem o sesizare penală pentru abuz în serviciu, care este evident”.

Nici comisia de anchetă privind protestele nu se va face, chiar dacă şi doi lideri PSD, Dan Nica şi Mihai Fifor, ceruseră acest lucru. Social democraţii au decis să nu susţină demersul, mai ales că nici cei din ALDE nu doreau acest lucru.

CARMEN MIHĂLCESCU, preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor: „(n.r., întrebare reporter: PSD ar sustine infiintarea acelei comisii de ancheta?) Noi avem o comisie de apărare, din câte imi amintesc, nu?”.

CLAUDIU NĂSUI, liderul deputaţilor USR: „Vorbim de o seară în care cel mai mare pericol pentru cetăţean era Jandarmeria Română, plătită din impozitele cetăţenilor şi noi asta voiam să investigăm, şi discuţia s-a dus toată în faptul că ei nu recunosc semnături”.

Opoziţia speră să reuşească măcar să obţină audierea ministrului Carmen Dan la Comisia de apărare. O nouă solicitare va fi făcută mâine, în cadrul Comisiei.

ACTUALIZARE Solicitarea de sesiune extraordinară nu întrunește toate prevederile legale și regulamentare, a declarat Carmen Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

Solicitarea ar fi trebuit să fie însoțită de un proiect de hotărâre prin care să fie specificate: denumirea comisiilor de anchetă, obiectivele acesteia. Sunt și inadvertențe de natură tehnică, a mai declarat Carmen Mihălcescu, inadvertențe începând cu tabelele. În plus, s-a constatat că unele semnături sunt diferite.

Această sesiune nu poate fi convocată. Am solicitat colegilor de la PNL, USR și PMP să-și retragă această solicitare și să o pună în acord cu prevederile legale”, a declarat Carmen Mihălcescu.

Liberalii și celelalte partide din Opoziție au fost primii care au cerut înființarea unei astfel de comisii de anchetă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat pe 10 august în Piața Victoriei, pentru a analiza atât intervenția jandarmilor, cât și violențele publicate de huligani, să se vadă dacă în spatele acestor violențe a existat o orhanizare clară.

La sfârșitul săptămânii trecute, au început să curgă mesaje din partea social democraților prin care spun că prin declarațiile președintelui Iohannis, prin acțiunile Opoziției, au fost încurajate violențele din piața.

Mai mult, ar fi organizate de persoane apropiate partidelor din opoziție.

Opoziția arată cu degetul către Putere, cu privire la motivele care au stat la baza incidentelor din Piața Victoriei.

Avem și doi lideri printre social democrați care au cerut înființarea unei comisii de anchetă. Este vorba despre liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, dar și despre ministrul Apărării, Mihai Fifor, care spunea chiar că europarlamentarul ar fi fost amenințat cu moartea, după ce a propus înființarea comisiei.

Astăzi, în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaților va fi tranșată această problemă, dar și inițierea unei sesiuni extraordinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite