Condamnare unanimă a războiului din Ucraina, inclusiv de către prelații ruși, la Consiliul Mondial al Bisericilor

Consiliul-Mondial-al-Bisericilor-Membrii-ortodocsi
Consiliul-Mondial-al-Bisericilor-Membrii-ortodocsi
17 mai 2022, 12:53

La această reuniune au fost reprezentate aproape toate Bisericile Ortodoxe. Au lipsit Patriarhia Bulgariei și cea a  Georgiei.

Întâlnirea a avut loc în timp ce invazia rusă devastează Ucraina. Așa cum era de așteptat, problema războiului a fost discutată, mai ales atunci că o țară ortodoxă atacă o altă țară ortodoxă.

A fost pentru prima dată pe parcursul ultimilor ani când delegațiile tuturor țărilor ortodoxe s-au întrunit, iar evenimentul a avut loc sub auspiciile Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB).

Biserica Rusă a avut o reprezentare numeroasă la reuniune. Ea a avut a doua delegație ca mărime (după cea a bisericii „gazdă” – Biserica Ciprului), cu șase membri și a fost condusă de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, considerat numărul 2 al Bisericii Ruse.

În această după-amiază, bisericile ortodoxe au publicat textul concluziilor Consiliului Mondial al Bisericilor, cu privire la cele spuse în cadrul întâlnirii și aspectele care au fost aprobate de participanți.

Articolul 24 al documentului arată că: „În timpul deliberărilor noastre, a existat o stare de mare îngrijorare cu privire la conflictul armat din Ucraina, care a luat deja viața multor oameni. Participanții la întâlnire au fost unanimi în a condamna războaiele și au chemat toate părțile implicate în conflicte să facă tot ce le stă în putere pentru instaurarea urgentă a păcii și pentru asigurarea securității în Ucraina, Rusia, Europa și întreaga lume. De asemenea, condamnăm campaniile sistematice de dezinformare care promovează diviziunile și ura. În acest timp de mari greutăți, suntem chemați să înălțăm rugăciuni fierbinți către Mântuitorul Hristos, pentru ca ura să nu își facă loc în sufletele și inimile oamenilor, ci, în schimb, iubirea și comuniunea frățească să revină la popoarele vecine aflate în necaz”.

Faptul că acest paragraf spune că condamnarea războiului este „unanimă” nu poate trece neobservat. Și asta înseamnă că și Biserica Rusă a condamnat agresiunea din Ucraina, în prezența mitropolitului Volokolamsk.

În ultimii ani, Patriarhia Moscovei și-a urmat propria strategie, aproape identică cu cea a Kremlinului, membrii săi (inclusiv Patriarhul Chiril și Mitropolitul Ilarion) s-au pronunțat împotriva Patriarhului Ecumenic și împotriva tuturor Întâistătătorilor care au recunoscut Biserica Ortodoxă din Ucraina în cel mai rău mod posibil.

Ortodocşii ucraineni sunt împărţiţi între Biserica Ortodoxă aflată sub Patriarhia Moscovei şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei formată în urma unirii Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Kievului cu Biserica Ortodoxă autocefală ucraineană şi recunoscută în 2019 de Patriarhia de Constantinopol.

După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei s-a distanţat de patriarhul Moscovei, Kirill.

Mitropolitul Onufrie al Kievului, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Rusiei, a făcut apel la Vladimir Putin „să pună capăt imediat războiului fratricid.“ Alți ierarhi ai bisericii ucrainene au îndemnat preoții să nu se mai roage pentru patriarhul Kirill în predicile lor, potrivit DW.com.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual de la Istanbul al celor peste 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, a cerut încă din primele zile ale invadării Ucrainei de către armata rusă încetarea războiului: „Adresăm un nou apel pentru a pune capăt războiului acum. Pentru a opri imediat orice act de violență, orice lucru care răspândește durere și moarte“, a informat agenția Reuters. Dar liderul ortodox de la Moscova tace în continuare în timp ce trupuri de copii sunt scoase de sub dărâmături.

Patriarhia Română ea fost reprezentată la întâlnirea pregătitoare pentru Adunarea Generală a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB),de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, alături de Preotul Michael Tiţa, Consilier patriarhal coordonator al Sectorului relaţii bisericeşti şi interreligioase, şi de drd. Mihail Comănoiu, potrivit Basilica.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite