Concursuri trucate și posturi cumpărate cu mii de euro la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani, unde a murit în urmă cu câteva luni Alexandra Ivanov

13 decembrie 2023, 19:33 (actualizat 14 decembrie 2023, 00:31)

Mecanismul de atribuire a posturilor pe baza relațiilor și a mitei oferite ar fi funcționat în ultimii cinci ani, susțin procurorii DNA. Era valabil atât pentru funcțiile de conducere, cât și pentru posturile de medici sau asistenți medicali.

Potrivit unor surse judiciare, un post de asistent medical la spitalul de urgență din Botoșani putea fi cumpărat cu 8 mii de euro în urmă cu cinci ani. Suma ar fi crescut în timp, ajungând acum la 15 mii de euro.

Și pentru alte posturi din spital candidații dădeau mită, susțin procurorii DNA. Pentru a fi îngrijitor, brancardier sau chiar muncitor în spital, sumele cerute ar fi fost între 2 mii și 5 mii de euro. Angajările ar fi fost făcute în funcție de cine oferă suma mai mare și cunoaște o persoană importantă în interiorul sistemului.

Candidații care dădeau mita și primeau subiectele de la concursul pentru post și rezolvările, spun surse judiciare. Condiția era să obțină minimum nota 7 pentru că lucrarea scrisă rămânea în arhiva spitalului. Erau apoi declarați admiși la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați.

Procurorii DNA au descins în peste 90 de locații. În afară de Spitalul Județean de Urgență Mavromati din Botoșani, anchetatorii au percheziționat primăria orașului Săveni, locuințe private, dar și sediile PSD Botoșani și Consiliului Județean Botoșani, acestea din urmă conduse de Doina Federovici.

DNA a precizat că dosarul de corupție vizează funcționari publici din cadrul Spitalului Județean de Urgență Botoșani, dar deocamdată nu au fost făcute publice numele persoanelor învinuite.

Spitalul a fost în atenția publică în luna august, când o tânără însărcinată, Alexandra Ivanov,  internată cu dureri și sângerări, și-a pierdut viața după ce a așteptat timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale. Directorul de la acea vreme a fost demis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite