Concursul Internațional „George Enescu” a început la Ateneul Român. Concertul de deschidere a fost transmis în direct la TVR

Concursul Internaţional 'George Enescu' (ediţia a XVIII-a)
Concursul Internaţional 'George Enescu' (ediţia a XVIII-a)
4 septembrie 2022, 07:33

Ediția a XVIII-a a Concursului Internațional „George Enescu” (4 – 18 septembrie) ia startul la Ateneul Român pe 4 septembrie 2022 cu Concertul de Gală susținut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta maestrului Ainars Rubikis.

În avanpremieră, TVR 2 a difuzat miercuri, 31 august, de la ora 21.40, o serie de testimoniale ale unor personalități de marcă – atât din România cât și de peste hotare, laureați ai Concursului și membri ai Juriilor – și va continua cu aceleași testimoniale și în mediul online, până la debutul Concursului din 4 septembrie, pe paginile de socializare ale Festivalului Enescu și TVR.

Concertul de deschidere de duminică, 4 septembrie, va fi transmis în direct pe TVR1 începând cu ora 18.00, de la Ateneul Român, unde Televiziunea Română a mobilizat cele mai performante resurse tehnice și umane, astfel încât transmisiunea să fie realizată în cele mai bune condiții și la cel mai înalt nivel profesional.

Programul serii se va deschide cu o premieră mondială – „An Axe for the Frozen Sea” de Karlo Margetić, lucrare distinsă cu premiul I la secțiunea Compoziție a Concursului Internațional George Enescu 2020/21.

Din program face parte și Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, primul de acest gen din istoria muzicii, continuând tradiția prezentării acestuia de către câștigătorii celor trei secțiuni ale Concursului. Anul acesta va fi interpretat de câștigătorii ediției din 2020/21: violonistul Valentin Șerban, violoncelistul Jaemin Han și pianista Yeon-Min Park.

În partea a doua a concertului, ne vom bucura de Simfonia nr. 9 în do major D 944 a lui Franz Schubert. Considerată adesea cea mai bună piesă pentru orchestră a lui Schubert, această simfonie este, de asemenea, una dintre cele mai inovatoare piese ale compozitorului.

„Televiziunea Română (co-producătorul și partenerul oficial al Concursului Internaţional „George Enescu”) continuă o tradiţie de peste o jumătate de secol și îi invită pe telespectatori să urmărească transmisiunile și emisiunile sale dedicate acestei ediții a evenimentului. TVR va reflecta pe canalele sale principale, dar şi în mediul online, toate evenimentele ce vor constitui ediţia cu numărul XVIII a Concursului Internaţional George Enescu”, spune producătorul Valentina Băiţan.

Concursului Internațional „George Enescu” va fi prezentat de jurnalistul Marius Constantinescu, în variantă bilingvă, astfel încât transmisia pe online să poată fi urmărită și asimilată la nivel internațional.

Totodată, Televiziunea Română va aloca resurse tehnice și umane pentru realizarea unei serii de transmisii LIVE online, ce vor surprinde și reflecta principalele momente ale desășurării Concursului, dar și interviuri la cald cu organizatorii, concurenții, membrii ai juriului concursului, dar şi cu alte personalități menite să suscite interesul generației tinere din mediul online.

Cei mai talentați tineri muzicieni pe scena Ateneului Român

Peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea s-au înscris la cea de-a XVIII-a ediție și au participat la Etapa Online a Concursului. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții selectați în prima fază de către membrii juriilor de specialitate au intrat direct în Semifinale. Astfel, 34 de tineri talentați vor urca pe scena Ateneului Român.

Finalele Concursului vor fi dirijate de muzicieni de seamă ai scenei internaționale. Dirijorul Wilson Hermanto revine la pupitrul orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru finala secțiunii vioară. În premieră, Tito Muñoz va dirija finala secțiunii de violoncel, iar Kensho Watanabe va fi dirijorul finalei de pian. Între probele de concurs vor avea loc cinci recitaluri extraordinare.

La Bucureşti, vor fi gala de deschidere, trei gale finale de concerte cu orchestră şi cinci recitaluri, iar la Sibiu, vor fi trei recitaluri susţinute de câştigătorii din ediţiile trecute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite