Concurs de vinuri în Alba. Feteasca Regală este mândria producătorilor transilvăneni

30 aprilie 2023, 12:37

Peste 20 de producători au participat la concurs și au adus cu ei 80 de vinuri. Fetească Regală este mândria celor din zona care profită de podișul argilos al Transilvaniei.

Ovidiu Negrea – Oprean – organizator/producător: Vinurile sunt din județul alba și marea majoritatea sunt obținute de producători care se ocupă și de viticultură. Vinurile din concurs sunt în special albe avem câteva și roșii și rose. În funcție de an, sunt vinuri mai seci, mai dulci, anul asta avem mult alb demisec.

Specialiștii spun că, în ultima vreme, cererea e mai mare pentru vinurile seci și demiseci. Este un vin limpede, curat. Un vin bun se recunoaște după mai multe criterii.

Florin Aldea, inspector ONVV: Se are în vedere aprecierea în primul rând după culoare, limpiditatea apoi cea olfactivă. Apreciem și intensitatea mirosului și apoi apreciem gustativ vinul. Gustul trebuie să fie tipic soiului.

MICII PRODUCĂTORI DE VIN SE LUPTĂ CU CONCURENȚA

Concurența îi face pe micii producători să își dorească să facă vinuri cât mai bune, dar nu le pot vinde la un preț pe măsură pentru că se importă vinuri la prețuri mult mai mici. Iar ei produc puțin și de calitate, dar cu costuri mari.

Sergiu Savu, producător de vinuri: Noi respectăm anumite criterii că mici producători. Noi avem ghiduri de bune practici care permit să existe o trasabilitate a vinurilor, pe când ceilalți nu au așa ceva. Bătălia cea mai mare e la raft lumea se uită la preț noi avem forță de muncă scumpă. Cu toată mândria va spun că la noi cel mai des e Fetească Regală, un soi născut în Transilvania, e un soi extraordinar de interesant.

Ovidiu Negrea – Oprean – organizator/producător: Micii producători trebuie să aibă obiectivul de a rămâne mici și de a produce vinuri calitative, expresive, cu amprenta locală lăsată de vița de vie și de clima din anul respectiv și găsim gusturi noi în fiecare an fac vinuri diferite. La cei mari gusturile sunt uniformizate.

În județul Alba sunt 4 podgorii certificate. Din aproape 6000 de hectare de teren, 1000 sunt exploatate de micii producători.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite