Concluziile Summitului de Bruxelles. Liderii UE vor continua negocierile pentru funcțiile de conducere

21 iunie 2019, 14:38

Vineri nici nu s-a mai discutat despre numirile la vârf în ierarhia instituțiilor europene. Discuțiile s-au oprit în noaptea de joi spre vineri, la ora 4.00.

Blocajul este cauzat de disputa dintre Franța și Germania pe tema numirii președintelui Comisiei Europene. Președintele Emmanuel Macron și-l dorește în funcție pe francezul Michel Barnier, care a negociat Brexitul, în timp ce cancelarul Angela Merkel il susține pe Manfred Weber, candidatul principal al popularilor, care însă nu se bucură de sprijinul celorlalte familii politice. Târziu în noapte, la capătul discuțiilor, președintele Consiliului European a fost nevoit să recunoască eșecul.

Liderii au ajuns la concluzia că niciunul dintre numele vehiculate nu întrunește majoritatea celor 21 de voci în Consiliul European încât să fie numit președinte al Comisiei Europene sau al celorlalte instituții, ceea ce înseamnă că discuțiile vor continua după summitul de la Osaka, de săptămâna viitoare.

Nici Consiliul de vară nu a fost un succes, putem vorbi despre un semi-eșec, pentru că deși au discutat agenda strategică până în 2024, liderii europeni nu au ajuns la un acord în privința legislației privind climatul, care până în 2050 trebuia ajustat, pentru că o țară ca Polonia, depinde foarte mult de industria cărbunelui, și s-a opus.

Președintele Klaus Iohannis a fost pe scenă alături de Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, pentru ultima conferință înainte de finalizarea președinției române a Consiliului UE, care a fost o președinție surprinzător de dinamică și de succes, care a încheiat foarte multe dosare legislative. Asta și pentru că era final de legislatură și parlamentul și-a încheiat activitatea de 5 ani, urmând că o nouă legislatură să înceapă în aproximativ două săptămâni, a transmis Lucian Pîrvoiu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite