Concluziile experţilor europeni: Spitalele româneşti sunt supraaglomerate, dezinfectanţii lipsesc, infecţiile nosocomiale – neraportate

23 ianuarie 2017, 13:37

De asemenea, România nu are laboratoare specializate în depistarea infecţiilor intraspitaliceşti şi nici un laborator naţional acreditat, unde să fie testată eficacitatea dezinfectanţilor. Ministerul a cerut sprijinul Uniunii Europene pentru o imagine corectă a situaţiei infecţiilor nosocomiale, ajunsă în atenţia publicului odată cu scandalul Hexi Pharma.

Echipa ECDC a descoperit un sistem care rezistă schimbării, spitale cu puține camere de izolare a pacienților, o lipsă de pregătire a personalului medical privind procedurile de control a infecțiilor și o subfinanţare acută. Specialiştii au vizitat trei spitale românești. La Spitalul Pediatric din Pitești au descoperit că nu este niciun expert epidemiologic, că există bacterii rezistente la antibiotice şi un singur dezinfectant aflat într-un dulap din camera asistentelor.

La Spitalul Elias infrastructura învechită face ca dezinfecția și curățenia să fie foarte dificil de realizat, iar izolarea pacienților și închiderea secției ATI sunt imposibile. La Spitalul Universitar de Urgență din București, una din probleme majore este supraaglomerarea, fiind vorba de o rată de ocupare de 120%. Cu câteva excepţii, izolarea pacienţilor este imposibilă, iar dezinfectanţii, disponibili doar în camera asistentelor, sunt greu de găsit.

Experţii atrag atenţia că pentru combaterea infecțiilor nosocomiale este nevoie ca dezinfectanții să fie ușor de găsit, preferabil lângă fiecare pat.

Totuşi, accesul ușor la dezinfectanţi nu este suficient dacă nu este înţeleasă și importanța folosirii acestora. De asemenea, personalul medical trebuie instruit, ca să cunoască metodele moderne de combatere a infecțiilor intraspitaliceşti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite