Concert extraordinar de Ziua Națională, la TVR. Gabriel Bebeșelea va dirija două orchestre de marcă, iar solist va fi violoncelistul Andrei Ioniță

1 decembrie 2021, 16:46

Un program de zile mari a fost ales pentru Ziua Naţională. Enescu, Bartók, Filtsch şi Haydn. Solist, un iscusit instrumentist pe care publicația The Times îl descrie drept „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”. Andrei Ioniţă este câștigătorul Concursului Internațional „Ceaikovski” din Rusia şi a fost desemnat „BBC New Generation Artist”. El a cântat alături de orchestre mari ale lumii.

ANDREI IONIŢĂ, violoncelist: Am încercat să creăm un fir narativ al concertului, dar totuşi să aibă o oarecare legătură şi cu România, tocmai de aceea se va începe cu o simfonie în stil vechi, în stil clasic, de Enescu. Vom încheia concertul cu o minunată lucrare de-a lui Joseph Haydn, care cred că ne va da tuturor speranţă pentru lunile ce vor urma.

În premieră, Orchestrei de Cameră Radio i se alătură muzicieni de la Chişinău, toți instrumentişti versaţi .

GABRIEL BEBEŞELEA, dirijor: Cele două ansambluri se întâlnesc pentru a realiza acest concert de Ziua Naţională, şi un lucru extraordinar, exact cum a spus şi compozitorul concertului de violoncel pe care îl cântă Andrei Ioniţă, muzica este limbajul universal. Lucru demosntrat de această întâlnire dintre cele două orchestre.

Gabriel Bebeşelea a fost aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii. Concertul dedicat Zilei Naționale va fi transmis în direct, pe TVR 1 și TVR 3, de la ora 19.00. Iar apoi va fi retransmis și de TVR Molodova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite