CONCERT. João Carlos Martins, un pianist brazilian care nu își mai putea folosi mâinile, cântă cu ajutorul unor mănuși bionice. Martins: E prima oară după 22 de ani când pun zece degete pe clape

Apreciatul pianist brazilian João Carlos Gandra da Silva Martins, care nu a mai cântat foloșindu-şi toate degetele de când și-a pierdut abilitatea de a folosi mâna dreaptă în urma unui jaf petrecut în Bulgaria, în 1995, interpretează din nou sonatele sale preferate de Bach grație unei perechi de ''mănuși bionice'', inventate de designerul industrial Ubiratan Bizarro, informează Reuters.

06 Noiembrie 2020, 12:23 (actualizat 06 Noiembrie 2020, 20:30) |
Joao Carlos Martins

''Când mi-a arătat mănuşile, am glumit spunând că par să fie pentru box, nu pentru a cânta la pian'', a declarat Martins, în vârstă de 80 de ani, despre mănuşile negre, din neopren, realizate cu ajutorul unei imprimante 3D.

Mănuşile sunt prevăzute cu nişte tije care determină degetele să sară în poziţia iniţială după ce au apăsat clapele, permiţând pianistului să îşi continue interpretarea.

Martins a cântat alături de orchestre importante din Statele Unite şi Europa şi a înregistrat operele complete pentru pian ale lui Bach, dar a trebuit să-şi încheie cariera din cauza rănilor suferite. Timp de mulţi ani a interpretat cu o singură mână şi degetul mare de la cealaltă mână, dar şi-a pierdut abilitatea de a-şi folosi mâna stângă din cauza distoniei focale, o afecţiune neurologică afectând muşchii.

''Să pot să-mi folosesc din nou degetele după mai bine de 20 de ani este un miracol pentru mine, la vârsta de 80 de ani'', a spus acesta.

Bizarro spune că ideea i-a venit de la tehnologia folosită în cursele de maşini din circuitul de Formula 1. A avut la dispoziţie un buget mai mic de 100 de dolari pentru a realiza această primă pereche, utilizată de Martins, iar acum exportă produsul în Europa sub denumirea comercială de Bionic Extender Gloves.

 

sursa agerpres / youtube/ o globo

 

Vedeți concertul integral susținut de maestrul João Carlos Gandra da Silva Martins, alături de ORQUESTRA BACHIANA FILARMÔNICA SESI-SP / septembrie 2020

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 15°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 5°C 8°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI