Concentratul de lămâie Piacelli este încă în magazine, deși are o concentrație alarmantă de sulfiți. Autoritățile spun că este o eroare de etichetare și nu au făcut teste

14 ianuarie 2019, 20:03

Alerta europeană de securitate alimentară referitoare la concentratul de lămâie Piacelli a fost data de Germania pe 27 decembrie. Până acum a fost retras din peste 20 de state, din cauza cantității mari de sulfiți nedeclarată pe etichetă.

Albania, Africa de Sud și România au rămas printre singurele ţări care NU au luat încă măsuri. Concentratul respectiv este încadrat în categoria Condimente și sosuri, pentru care legislaţia europeană nu permite prezența sulfiților. Adititivul este însă prezent pentru că produsul folosește suc concentrat de lămâie.

Sulfiții fac parte din categoria aditivilor alimentari considerați alergeni și orice cantitate care depășește 10 mg/l trebuie trecută obligatoriu pe etichetă, cu litere îngroșate. Concentratele de lămâie și lime analizate în laborator, la solicitarea Știrilor TVR, au o cantitate de sulfiți de 10 ori mai mare, fără a fi menționată.

Distribuitorul austriac a confirmat pentru Știrile TVR că lotul Piacelli Citrilemon cu data de expirare 14.07.2020, analizat de Germania, a fost retras de la comercializare, şi ne dă asigurări că celelalte concentrate pot fi vândute în continuare. Noi am demonstrat, însă, că sulfiții sunt prezenți și în alte loturi și variante, într-o concentrație nepermisă.

Autoritatea Sanitar Veterinară, care urmărește alertele de securitate alimentară, pasează responsabilitatea în sarcina Protecției Consumatorului, fără a lua vreo probă din produse, considerând că este doar o problemă de etichetare. Protecția Consumatorului nu ne-a trimis niciun punct de vedere, deși le-am formulat o solicitare încă de săptămâna trecută.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite