Concentraţie de ruteniu în atmosferă. Nu există niciun pericol pentru România, asigură specialiştii

Rusia recunoaşte că o concentraţie extrem de ridicată, a unei substanţe radioactive, a fost înregistrată şi pe teritoriul său în urmă cu o lună şi jumătate, dar că nu e niciun motiv de îngrijorare.

22 Noiembrie 2017, 15:25 (actualizat 22 Noiembrie 2017, 15:27) |

Mai multe state europene au intrat în alertă, după ce centrele de supraveghere a radio-activităţii au detectat prezenţa în atmosferă a substanţei în valori crescute. Nu există niciun pericol pentru România, ne asigură specialiştii.

Agenţia de meteorologie rusă Rosghidromet  a confirmat că au fost detectate concentraţii “extrem de mari” de ruteniu - 106 la sfârşitul lunii septembrie în sudul Munţilor Urali.

În comunicatul oficial al agenţiei Rosgidromet se spune doar că probele  detectate la Argayash şi Novogornyi  se încadrează la nivelul  de "poluare extrem de ridicată".  Specialiştii spun că termenul folosit nu înseamnă neapărat  depăşirea pragului critic , a limitei admise după care autorităţile trebuie să intre în alertă.

Sursa poluării  nu a fost localizată iar autorităţile ruse nici nu intenţionează să o găsească, din moment ce  aşa-numitul nor radioactiv nu constituie un  pericol.

"La sfârşitul lunii septembrie, sistemele automate de monitorizare au detectat un excedent de Ruteniu 106 în Rusia, Polonia, Bulgaria şi Ucraina. Cu toate acestea, pe teritoriul Federaţiei Ruse nivelul de concentraţie este de zeci de mii de ori mai mic decât limita admisă şi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea populaţiei", a declarat Maxim Yakovenko, directorul agenţiei RosGidromet.

Totuşi,  unele organizaţii pentru protecţia mediului, printre care şi Greenpeace,  se arată îngrijorate  de posibilele consecinţe ale  acestei poluări chiar dacă  concentraţia de izotopi radioactivi nu a depăşit  pragul critic.

“România a avut norocul că nu s-a aflat pe un vânt defavorabil, adică norul radioactiv să se îndrepte spre noi. El a afectat mai mult nordul Europei”, a precizat Dan Trifu, preşedintele Eco-Civica.

Suspiciunile planează asupra uzinei Mayak , regiunea Celyabinsk , unde se reciclează combustibilul nuclear folosit.  Agenţia Rosatom, care are în subordine facilitatea de la Mayak, afirmă că uzina nu mai derulează de câţiva ani operaţiuni de separare a  ruteniului 106 de combustibilul nuclear.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI