Concentrație ridicată de radon, un gaz radioactiv, în școli și grădinițe

20 la sută din școlile şi grădinițele din România care au fost anvelopate cu polistiren devin periculoase prin concentrația de radon, un gaz cancerigen. Semnalul de alarmă este lansat de cercetătorii Universităţii Babeș Bolyai, singura care face de ani buni măsurători şi studii legate de radon. Ei au verificat 4 mii de școli şi au propus soluţii pentru limitarea pericolului. Radonul este cel mai nociv poluant natural din interiorul încăperilor, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

07 Iulie 2021, 20:13 (actualizat 07 Iulie 2021, 20:45) |

Reabilitarea termică a clădirilor, dublarea pereților cu polistiren, duc la un nivel crescut de radon.

Cercetătorii Universității Babeş-Bolyai atrag atenția că astfel de situaţii există la majoritatea instituţiilor publice, inclusiv în școli și grădiniţe.

Din măsurătorile cercetătorilor rezultă deja un nivel crescut de radon, un gaz radioactiv. Iar concentrația acestuia va crește și mai mult și va depăși limita maximă admisă.

Aceste clădiri, cu degajare de radon, pun în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic acolo între 8 și 10 ore.

Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa.

La nivel mondial, este considerat a doua cauză a cancerului pulmonar, după fumat.

În 20% din școlile din România verificate, dintr-un eșantion de peste 400 de clădiri, concentrația de radon a depășit valoarea limită.

România are în derulare, încă din 2018, un Plan Național pentru măsurarea concentrației de radon în aer şi clădiri şi lucrările de protecție.

Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și care are rezultate științifice solide în domeniu.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 11°C
IASI 2°C 11°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 6°C 7°C
BRASOV 7°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI