Pagini de istorie lăsate în paragină: conacul Rosetti Solescu din Vaslui. Acolo unde a copilărit soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza și în care a avut loc nunta sa cu viitorul domn al Principatelor Române. Imobilul reprezentativ pentru arhitectura moldovenească de la începutul secolului al XIX-lea a ajuns într-o stare deplorabilă, după ce discuţiile dintre moştenitori şi autorităţi au rămas blocate de 20 de ani.
Decăderea conacului Rosetti Solescu a început în 1949, când imobilul a fost confiscat de comuniști și tranformat în școală. În 1977, clădirea a fost grav afectată de cutremur și a intrat în folosința fostului IAS Vaslui. Rămas al nimănui după 1990, conacul a fost jefuit sistematic.
În 2001, construcția a trecut în domeniul public al comunei Soleşti, iar în 2002 urmașii fostului proprietar au revendicat clădirea și parcul.
Primăria a dat dispoziție de restituire abia după 16 ani.
Moștenitorii sunt dispuși să cedeze conacul autorităților locale, dar cer ca prețul de răscumpărare să nu țină cont de starea actuală a acestuia, deoarece clădirea a ajuns în paragină din vina statului.
Discuţiile dintre moştenitori şi autorităţi sunt în impas de mai bine de două decenii, timp în care starea de degradare a clădirii se accentuează.
Pentru salvarea clădirilor de patrimoniu pot fi accesate fonduri europene.
Un astfel de exemplu este Palatul Cantacuzino Paşcanu din Paşcani, aflat acum în proces de restaurare, după ce primăria l-a cumpărat de la moștenitori cu 180 de mii de euro.