Conacul lui Duiliu Zamfirescu este donat autorităților locale pentru a putea fi renovat

25 februarie 2021, 14:38

Construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea conacul a fost abandonat de proprietari iar eforturile autorităților de a-l transforma în casa memorială au fost un eșec. Direcția pentru Cultură a reușit să obțină clasificarea clădirii că monument istoric.

Dar nu l-a putut renova pentru că era proprietate privată. Strănepotul scriitorului locuiește în Franța și a venit special să doneze casa autorităților locale.

După ce a fost naționalizat, conacul dintre vii, cum e cunoscută casa boierească a familiei Zamfirescu, a devenit ferma viticolă, apoi dormitor pentru zilieri și în cele din urmă loc pentru oameni fără adăpost.

Peste casă au trecut ierni geroase, viscole, ploi. Au lăsat urme adânci: tavanul a căzut, geamurile au fost sparte iar treptele care duceau către intrarea principală în conac s-au prăbușit. Acum va putea fi renovat.

În casa de la Faraoanele, Duiliu Zamfirescu i-a primit pe Vlahuță, Caragiale și alte personalități culturale ale vremii. Nepotul Lascăr Zamfirescu l-a avut oaspete chiar pe majestatea sa Regele Mihai.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite