Conacul lui Duiliu Zamfirescu este donat autorităților locale pentru a putea fi renovat

Conacul unde Duiliu Zamfirescu a scris două romane de referință pentru istoria literaturii române este donat autorităților locale pentru a putea fi renovat. Casa e într-un stadiu avansat de degradare. A fost declarată monument istoric, dar pentru că era proprietate privată nu a putut fi reabilitată. Strănepotul scriitorului a venit din Franța ca să facă donația.

25 Februarie 2021, 14:38 (actualizat 25 Februarie 2021, 14:40) |
Casa lui Duiliu Zamfirescu, donată autorităților
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea conacul a fost abandonat de proprietari iar eforturile autorităților de a-l transforma în casa memorială au fost un eșec. Direcția pentru Cultură a reușit să obțină clasificarea clădirii că monument istoric.

Dar nu l-a putut renova pentru că era proprietate privată. Strănepotul scriitorului locuiește în Franța și a venit special să doneze casa autorităților locale.

După ce a fost naționalizat, conacul dintre vii, cum e cunoscută casa boierească a familiei Zamfirescu, a devenit ferma viticolă, apoi dormitor pentru zilieri și în cele din urmă loc pentru oameni fără adăpost.

Peste casă au trecut ierni geroase, viscole, ploi. Au lăsat urme adânci: tavanul a căzut, geamurile au fost sparte iar treptele care duceau către intrarea principală în conac s-au prăbușit. Acum va putea fi renovat.

În casa de la Faraoanele, Duiliu Zamfirescu i-a primit pe Vlahuță, Caragiale și alte personalități culturale ale vremii. Nepotul Lascăr Zamfirescu l-a avut oaspete chiar pe majestatea sa Regele Mihai.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI