Conacul Bogdan din judeţul Neamţ, scos la vânzare. Imobilul este monument istoric

Un conac boieresc, din judeţul Neamţ, vechi de două secole a fost scos la vânzare. Actualii proprietari nu mai pot investi în refacerea lui. Imobilul, monument istoric, are o poveste veche şi a fost până acum casă boierească, spital pentru copii bolnavi de TBC şi instituţie psihiatrică. Este însă într-o stare buna şi ar putea aduce valoare localităţii în care se află, dacă este renovat.

05 Februarie 2023, 19:23 Știrile TVR |

Conacul Bogdan din Gâdinţi, judeţul Neamţ, a fost construit în 1812 de boierul Dimitrie Bogdan. Complexul în care se afla conacul se întinde pe aproape 2 hectare şi e pe lista monumentelor istorice.

A fost pe rând în proprietatea unor bănci, a unor boieri, dar şi a comuniştilor.

Conacul a fost revendicat după 1990, când acolo funcţiona un spital de psihiatrie. Iar în 2008 a fost cumpărat de investitori români şi străini.

Clădirea principală e construita în stil neogotic. Timpul şi-a lăsat amprenta asupra camerelor spaţioase, dar asupra întregii clădiri vechi de peste 200 de ani. Au scăpat ca prin minune două sobe de teracotă, considerate extravagante la vremea lor, la fel ca şi sistemul de canalizare cu care e dotată clădirea. Poate fi însă recondiţionată.

Într-una dintre camere încă se mai află o cutie de valori, unde erau păstrate bijuteriile, actele importante şi banii familiei.

Pentru comunitate, castelul este important, iar oamenii spera ca, până la urma, se va găsi cineva să îi redea frumuseţea şi utilitatea.

Conacul este acum de vânzare pentru suma de 350.000 de euro.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI