Conace boierești scoase la licitație. Castelul Ghica Cantacuzino are ca preț de pornire jumătate de milion de euro

Trei conace boierești, martore tăcute ale unor mari familii din zona Moldovei își caută cumpărători. Moștenitorii au ales să le vândă la licitație. Este vorba despre castelul Ghica-Cantacuzino, Conacul Alexandrescu și conacul Dimachi - Arghiropol.

03 Martie 2019, 19:45 (actualizat 03 Martie 2019, 19:56) |
Conace boierești scoase la vânzare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La 80 de kilometri de Iaşi, în comuna Deleni, se înalță de aproape 300 de ani, conacul Ghica-Cantacuzino. Construit la începutul secolului al XVIII-lea de hatmanul Iordache Cantacuzino-Deleanu, extins apoi de către moștenitori, a devenit una dintre cele mai cunoscute reşedinţe boiereşti din zona Moldovei.

Construcţia are 36 de încăperi, o sală de bal, o pivniță, o cramă și mai multe anexe. Astăzi, moșia se întinde pe 4 hectare și este împrejmuită de un zid de piatră.

Somptuosul castel e într-o avansată stare de degradare, iar sala de bal e un salon de spital. Castelul a fost naționalizat. A funcționat aici Căminul Cultural, iar apoi un preventoriu TBC, destinație pe care o are și astăzi.

În preventoriul TBC sunt cazați peste o sută de copii din zonă. Sunt orfani sau provin din familii defavorizate.

În 2013, după un lung proces, castelul a fost retrocedat moștenitorilor familiei Ghica. Cu o condiţie: preventoriul să mai funcționeze în clădire încă zece ani. Termenul expiră în 2023, când proprietatea va putea primi o altă destinație. Autoritățile locale susțin că ar fi interesate să cumpere castelul, mai ales că prețul de pornire este de 500 de mii de euro. Vor să discute cu unul dintre moștenitori. Clădirea este însă scoasă la licitație, unde este estimată la 2 milioane de euro.

Castelul Ghica Cantacuzino este monument istoric de clasa A, așa încât noul proprietar trebuie să-l renoveze cu respectarea planurilor originale.

Alte două conace din zona Moldovei își caută cumpărător: conacul Alexandrescu din satul Guranda, județul Botoșani, și conacul Dimachi - Arghiropol din satul Gugeşti, județul Vaslui.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 19°C
IASI 16°C 17°C
CLUJ 19°C 18°C
CONSTANTA 18°C 17°C
CRAIOVA 20°C 16°C
BRASOV 16°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI