Comunitatea internațională condamnă la unison atacul asupra barajului din Ucraina. Rusia controla întreaga centrală hidroelectrică de la Nova Kahovka. Sprijin cu apă potabilă şi tablete de purificare a apei pentru Ucraina

Un reprezentant al Comisiei Europene a subliniat că Vladimir Putin nu a ezitat să folosesca foametea și energia ca arme, iar acum amenință infrastructura nucleară a Ucrainei. De asemenea, secretarul general al NATO și președintele Klaus Iohannis au criticat atacul din Ucraina.

06 Iunie 2023, 20:38 (actualizat 06 Iunie 2023, 22:01) Știrile TVR |

"Tragedia de astăzi este un nou exemplu al preţului teribil al războiului pentru populaţie. Ecluzele suferinţei se revarsă de mai bine de un an. Aceasta trebuie să se oprească", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

"Atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile esenţiale trebuie să înceteze", a adăugat Guterres, care încă de la începutul invaziei a condamnat încălcarea de către Rusia a Cartei Naţiunilor Unite.

"Am văzut cu toţii imaginile tragice ale acestei catastrofe umanitare, economice şi ecologice monumentale", a spus şeful ONU, referindu-se de asemenea la "riscurile sporite pentru centrala nucleara Zaporojie".

"Naţiunile Unite şi partenerii lor se grăbesc să ofere sprijin în coordonare cu guvernul ucrainean, în special cu apă potabilă şi tablete de purificare a apei", a precizat secretarul general.

Președintele Klaus Iohannis: Distrugerea barajului de la Nova Kahovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovaţi.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO: "Este un gest absolut scandalos şi care demonstrează încă o dată brutalitatea războiului declanşat de Rusia în Ucraina."

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: "Este ceva ce se adăugă numeroaselor crime pe care le-am văzut în Ucraina, comise de către soldaţii ruşi. Face parte din acest război, în care au fost atacate mereu obiective civile, oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructură, acţiuni care nu pot fi asociate cu operaţiunile militare, în primul rând. Este ceva care are o nouă dimensiune, dar se încadrează în modul în care Putin desfăşoară acest război."

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: "Uniunea Europeană condamnă cu tărie acest atac oribil şi barbar împotriva unei piese cruciale de infrastructură, cu consecinţe teribile umanitare şi de mediu. În mod clar, acest lucru are loc în contextul agresiunii ilegale a Rusiei, în care Putin nu a ezitat să folosească foametea ca armă, energia ca armă, a făcut din iarnă armă, joacă o ruletă nucleară cu centralele nucleare ale Ucrainei."

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 30°C
IASI 30°C 30°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 32°C 28°C
BRASOV 31°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI