Comunicaţiile telefonice şi prin internet revin treptat în Fâşia Gaza. ONU: În ultimele 24 de ore, teritoriul a suferit cel mai puternic bombardament aerian şi de artilerie de la izbucnirea ostilităţilor

Gaza. Fâșia Gaza
Gaza. Fâșia Gaza
29 octombrie 2023, 09:16

„Datele reţelei în timp real arată că conexiunea internet este pe cale să fie restabilită în Fâşia Gaza”, a indicat Netblocks pe X (ex-Twitter).

Paltel, principala companie de telefonie ce operează în Fâşia Gaza, şi filiala sa mobilă Jawwal au anunţat de asemenea pe Facebook „revenirea graduală a serviciilor de comunicaţii (fixe, celulare şi de internet) care au fost întrerupte în Fâşia Gaza din cauza agresiunii în seara de vineri”.

Comunicaţiile telefonice şi prin internet revin treptat în Fâşia Gaza, au declarat mai multe instituţii de presă palestiniene duminică dimineaţa, potrivit Reuters.

Un colaborator AFP din oraşul Gaza a confirmat că poate accesa internetul şi reţeaua mobilă şi că a reuşit să contacteze persoane din sudul teritoriului palestinian.

Această întrerupere a comunicaţiilor a împiedicat milioane de locuitori să comunice cu apropiaţii lor în afara sau în interiorul Fâşiei Gaza, aflată sub asediu.

Mai multe organizaţii internaţionale, între care Semiluna Roşie palestiniană şi agenţii ale ONU, au indicat, de asemenea, că au pierdut contactul cu personalul lor din Gaza.

Naţiunile Unite au declarat – duminică – că cu greu au reuşit să primească informaţii noi despre situaţia din Gaza de la întreruperea completă a telecomunicaţiilor telefonice şi de internet în noaptea de vineri spre sâmbătă, ceea ce a afectat „sarcina deja dificilă” de distribuire a ajutorului umanitar, potrivit EFE.

Raportul zilnic privind conflictul realizat de Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare s-a redus cu mai mult de jumătate şi a fost nevoit să îşi concentreze actualizările pe Cisiordania, din cauza lipsei de legături cu Gaza.

„Puţinele informaţii disponibile arată că, în ultimele 24 de ore, (Gaza) a suferit cel mai puternic bombardament aerian şi de artilerie de la izbucnirea ostilităţilor”, potrivit ONU, care a semnalat confruntări între grupări armate palestiniene şi echipe de infanterie israeliene sprijinite de vehicule blindate.

Ministerul Sănătăţii coordonat de Hamas susţine că numărul morţilor în aceste 24 de ore este de la cel puţin 377, dintre care 157 de copii, ceea ce ridică numărul total al deceselor în Fâşia Gaza de la 7 octombrie la 7.703, dintre care două treimi sunt femei şi copii. Aceste cifre nu pot fi însă verificate din surse independente.

ONU estimează la 1,4 milioane persoanele strămutate în Fâşia Gaza, aproximativ două treimi din populaţia totală a teritoriului, şi denunţă faptul că, din 7 octombrie, aproximativ 44 de instalaţii ale agenţiei sale de sprijinire a refugiaţilor (UNRWA) au fost atacate, soldându-se cu 13 morţi şi 195 de răniţi.

În Cisiordania, un palestinian a fost ucis în ultimele 24 de ore de un colonist israelian, ceea ce face ca numărul deceselor în astfel de confruntări (de asemenea cu forţele de securitate israeliene) din 7 octombrie să ajungă la 109, dintre care 33 de copii.

Războiul între Israel şi gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, s-a declanşat după ce sute de luptători ai grupării au atacat într-un mod fără precedent de sângeros comunităţile din sudul Israelului, ucigând cel puţin 1.400 de persoane şi luând ostatice alte peste 200. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite