Computer tomograf cu soft special pentru depistarea COVID, nefolosit la „Matei Balș”, pentru că lipsea o hârtie

24 iulie 2020, 21:54

Computerul tomograf care-i ajută pe medici să afle imediat cât de afectaţi sunt plămânii pacienţilor cu COVID a fost instalat într-un container, în curtea Institutului „Matei Balş”, la începutul lunii mai.

Toţi pacienţii urmau să facă din start investigaţia care arată stadiul infecţiei.

Aparatul de aproape un milion de euro pus la dispoziţie de Primăria sectorului 1 nu a putut ajuta niciun pacient, în mai bine de două luni. Nu are avizul obligatoriu pentru utilizare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Oficialii CNCAN spun că au eliberat într-o săptămână autorizația de amplasare și construcție, în vigoare din 24 iunie, după clarificările necesare, și că au impus măsuri de siguranţă la peretele exterior al containerului pentru ca persoanele din apropierea platformei să nu fie expuse la radiații. Au fost însă contradicţii privind cererea de autorizare a utilizării echipamentului.

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: „De la conducerea Institutului ‘Matei Balş’ am aflat că a fost cerut avizul pentru funcţionarea computerului tomograf şi că, la solicitarea comisiei, compania care face demersurile pentru autorizare va depune şi documentul care certifică faptul că acel container din curtea institutului este sigur pentru toată lumea„.

La 21 iulie, șeful Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare spunea că nu primise cererea pentru autorizarea utilizării aparatului.

Comisia a anunţat că, după interviurile acordate TVR, a primit şi cererea pentru autorizarea echipamentului, iar experţii instituţiei fac demersurile necesare pentru ca aparatul să poată fi folosit în cel mai scurt timp.

Săptămâna trecută, Complexul Multifuncțional Caraiman, din subordinea Consiliului Local Sector 1, a cerut autorizaţia de deținere a CT-ului pentru a-l închiria Institutului „Matei Balş”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă