Compromis şi concesii la G20. Summit-ul de la Hamburg, la final

8 iulie 2017, 17:57

Liderii marilor puteri mondiale i-au făcut concesii preşedintelui SUA, Donald Trump, în privinţa subiectelor sensibile legate de climă şi comerţ.

În Declaraţia finală, se ia notă de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice.

Angela Merkel a declarat că dezacordul SUA a fost consemnat, în timp ce restul ţărilor consideră că Acordul este ireversibil şi trebuie pus în practică cât mai repede.

SUA spun, în acelaşi timp, că vor ajuta alte ţări să aibă acces şi să utilizeze energii fosile, mai curat.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe cancelarul federal german, Angela Merkel, pentru un summit G20 ‘fantastic’, chiar dacă acesta a fost marcat de manifestaţii violente pe străzile oraşului.

Președintele rus, Vladimir Putin, consideră că s-a ajuns la ”un compromis optim” la summitul G-20 de la Hamburg.

Vladimir Putin:  ”Unul dintre subiectele foarte importante a fost cel referitor la schimbările climatice. Şi aici cancelarul german Angela Merkel a reuşit să găsească un compromis optim (…), în care toate ţările au constatat că SUA se retrag din acest acord (de la Paris), dar că activitatea va continua”.

La summit-ul de la Hamburg, Washingtonul a acceptat să adere la politica de condamnare a protecţionismului şi să admită rolul de supraveghere al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Summit-ul G20 de anul acesta s-a desfășurat la Hamburg, în Germania, în perioada 7-8 iulie. Reuniunea a fost marcată de violențe fără precedent ale protestatarilor anti-globalizare şi anarhiştilor. Acestia amenințaseră, încă înainte de summit, că transformă Hamburgul într-un iad. Și s-au ținut de cuvânt. Au incendiat mașini, au spart geamurile băncilor, au vandalizat magazine. Poliția germană a făcut uz de gaze lacrimogene și de un tun cu apă pentru a împrăștia protestele violente. Au fost operate arestări și aproape 200 de polițiști au fost răniți.

(w500) Violențe

(w500) Violențe

(w500) Violențe

Ediţia din 2018 a Summit-ului G20 va avea loc în Argentina. În 2019, Japonia va deţine preşedinţa G20, iar Arabia Saudită în 2020, potrivit unui comunicat final al summit-ului organizaţiei desfășurat la Hamburg, Germania.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă