Camera Deputaților: Compensarea facturilor la energie nu intră astăzi la vot final

26 octombrie 2021, 12:08

Proiectul de lege este în continuare în comisiile de specialitate, acolo unde sunt aduse mai multe amendamente, care să vină în sprijinul românilor, dar și a operatorilor economici.

A durat mult ca să ajungă la procedura de vot pentru acest proiect de lege pentru că Ordonanța de Urgență trimisă de Guvern către Parlament avea unele măsuri, care, în opinia parlamentarilor, au trebuit modificate.

Modificările au vizat praguri mai mari pentru ajutorul românilor. Ajutorul la energie va însemna compensații, plafonare, dar și amânare. Se va ajunge la un tarif identic cu cel de anul trecut. Prin compensațiile la energie electrică, care vor fi de cel mult 0,291 de lei pe KW și plafonarea de un leu, se va ajunge la sub 80 de bani prețul pe KW.

La gaze naturale, compensațiile vor fi de cel mult 33%, iar plafonarea la 0,37 de lei pe kWh.

Proiectul de lege este în comisia de specialitate, însă sunt asigurări că ajunge mâine la vot în plenul Camerei Deputaților.

Sunt mai multe amendamente ridicate de parlamentari, dar și de reprezentanții mediului de afaceri sau organizațiilor, dar toate acestea vor fi clarificate până la finalul zilei.

Cred că azi finalizam modificarile și va iesi o lege bună, aprobată ori azi ori mâine, în așa fel ca la 1 noiembrie să fie funcțională și să beneficieze și casnicii și întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, spitalele, unitățile de învățământ, furnizorii de srvicii speciale, ONG-urile, ca toți să beneficieze de plafonare și compensare. Românii nu vor plăti mai mult decât au plătit în decembrie anul trecut. Această lege prevede un plafon pentru toți operatorii casnici, indiferent de consum. Există plafonul de 250 de lei la prețul gazelor naturale, dacă nu se încadrează în consum și de 525 de lei pe energia electrică. Acest plafon, care se aplică inclusiv spitalelor, CET-urilor, unităților de învățământ, limkiteaă creșterea prețurilor, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite