Compensarea carburanților ar putea reveni, dacă motorina se va scumpi până la 9 lei/litru, spun guvernanții

26 ianuarie 2023, 14:25

Cele mai mari scumpiri la pompă au apărut în ultimele două săptămâni. În țară, prețul motorinei a crescut, în medie, cu 37 de bani pe litru, iar cel al benzinei, cu 21 de bani pe litru, în comparație cu 16 ianuarie, potrivit celor mai recente statistici oficiale. Autoritățile ar putea interveni, din nou, dacă scumpirile vor continua.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: Acest Guvern va interveni dacă lucrurile intră într-o zonă mult prea volatilă sau o zonă care să nu poată fi sustenabilă pentru economie și pentru cetățeni.

Guvernul ia în calcul să reintroducă compensarea de 50 de bani pe litru pentru o perioadă de trei luni, susțin surse guvernamentale. Reducerea s-ar putea aplica doar dacă prețul motorinei va ajunge la 9 lei pe litru.

În Capitală, cel mai ieftin sortiment de motorină standard se vinde, acum, cu 7,67 lei pe litru, iar cel mai scump, cu 7,84 de lei litrul. Benzina standard e, în continuare, mai ieftină. Litrul costă între 6,50 de lei și 6,73 de lei.

Reprezentanții companiilor petroliere nu exclud noi creșteri de prețuri în perioada următoare. Din 5 februrarie, Uniunea Europeană va introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse și va renunța la cea mai mare parte a importurilor de benzină și motorină. Cotațiile internaționale au crescut deja, în contextul în care statele europene fac stocuri de carburanți și caută noi furnizori.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct al unei companii petroliere: Mă aștept și acum la o tranziție lină, pentru că majoritatea jucătorilor sunt pregătiți. Deci este posibil să fie niște mici creșteri până pe data de 5 februarie. Depinde foarte mult și de cum va evolua cursul dolarului.

Cele mai mari creșteri de prețuri ar putea să apară la motorină, avertizează specialiștii în energie. Rafinăriile europene nu asigură tot necesarul de consum și din acest motiv companiile petroliere sunt nevoite să facă importuri.

––––––––––––––––––––––––––––––-

Astăzi, în București, benzina standard se vinde cu un preț cuprins între 6 lei și 50 de bani și 6 lei și 73 de bani, iar motorina standard, cu un preț între 7 lei și 67 de bani și 7 lei și 84 de bani.

Cel mai mult s-au scumpit carburanții în a doua jumătate a lunii ianuarie. La nivel național, prețurile au crescut în medie pentru benzină cu 21 de bani/litru, iar la motorină cu 37 de bani/litru.

În tot acest context, guvernanții iau în calcul să reintroducă compensarea de 50 de bani/litru, care s-a aplicat până la finalul anului trecut, dar asta, spun surse oficiale, doar în cazul în care prețul carburanților va ajunge din nou la 9 lei.

Reprezentanții companiilor petroliere nu exclud noi scumpiri la pompă în perioada următoare și asta pentru că, spun ei, începând cu 5 februarie, Uniunea Europeană urmează să renunțe la importurile de benzină și motorină din Federația Rusă.

Cele mai mari probleme ar putea să apară la motorină, pentru că rafinăriile din Europa nu produc suficientă pentru a asigura necesarul de consum și tocmai de aceea statele europene sunt nevoite să apeleze la importuri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă