Compensații pentru angajaţii part-time. Guvernul a aprobat ordonanța care garantează menținerea salariilor din decembrie

8 februarie 2018, 19:19

Maria Nan lucrează ca îngrijitoare la o şcoală din judeţul Buzău, cu jumătate de normă, iar acum a aflat că va primi ca salariu doar 400 de lei, cu aproape 200 de lei mai puţin ca în decembrie.

În situaţia Mariei sunt şi alte femei de serviciu din instituţii publice sau companii private, dar şi angajaţi cu normă parţială – contabili, bibliotecari sau profesori. De la 1 ianuarie, aceștia ar fi trebuit să achite contribuţii pentru pensii şi asigurări de sănătate de 35% din salariul minim brut pe economie, care e acum 1900 de lei, indiferent de veniturile lor. O situaţie care până şi autorităţilor li s-a părut incorectă.

Ministerul Justiţiei a dat aviz favorabil ordonanţei, cu observaţia că unele prevederi ar putea fi considerate neconstituţionale.

Patronatele avertizează că modificarea aduce costuri în plus pentru companii, iar unii dintre angajatori ar putea desfiinţa contractele part-time pentru a-i plăti la negru pe angajaţi, care astfel ar rămâne şi fără pensie, şi fără asigurare medicală.

Un milion 200 de mii de persoane au contracte part-time, iar patronatele estimează că deja aproape 150 de mii de contracte au fost desfiinţate din cauza contribuţiilor mărite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite