Companiile aeriene rusești nu mai au voie să opereze zboruri spre Georgia

23 iunie 2019, 15:24

Președintele Putin a semnat un ordin privind suspendarea zborurilor spre Georgia pentru a proteja „siguranta natională a Federatiei Ruse”. Companiile aeriene din Rusia nu vor mai transporta cetățeni ruși spre Georgia începând din 8 iulie. În document sunt și recomandări pentru agențiile din turism, care vor oferi asistență specială rușilor care își întrerup vacanța în Georgia.

Zarina Doguzova, şefa Agenţiei ruse pentru turism: „Agenţiile din turism îi vor aduce înapoi pe turişti, la cerere. Sunt obligate să înapoieze banii turiştilor care nu reuşesc să mai ajungă în Georgia.”

Între timp, la Tbilisi continuă protestele la adresa guvernului, considerat prea apropiat de Moscova, și se cer alegeri anticipate. Cel puțin 240 de oameni au fost răniți în timpul manifestațiilor.

Situația s-a inflamat după ce parlamentarul rus Serghei Gavrilov a vorbit în rusă din fotoliul președintelui parlamentului Georgiei unor parlamentari din țări creștin ortodoxe.

Serghei  Kapanadze, parlamentar din opoziţia georgiană: „Scopul acestui protest este de a transmite un mesaj solid guvernului că ministrul de Interne trebuie să demisioneze pentru că este responsabil de operaţiunea în care s-a tras cu gloanţe de cauciuc. Unii oameni au fost loviţi în ochi, pierzându-şi vederea.”

Președintele Georgiei a îndemnat la calm într-un interviu pentru Euronews, după ce a calificat Rusia drept un „dușman.”

Salome Zourabichvili, președintele Georgiei: „Cred că reacţia populaţiei a fost naturală, dar nu cred că ar trebui continuat în această direcţie. Ţara are nevoie mai mult decât orice de linişte şi de stabilitate internă.”

Noile tensiuni reflectă relațiile fragile dintre cele două țări, la peste un deceniu de la războiul fulger din vara lui 2008. Georgia a pierdut atunci controlul asupra regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaște ca fiind state independente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă