Companii amendate pentru facturi prea mari la energie; clienților li se recomandă să nu se grăbească să achite facturile umflate. Inflația, la un maxim al ultimilor 17 ani

14 ianuarie 2022, 18:56

Spitalul Județean din Târgu Jiu a primit cea mai recentă factură la gaze mai scumpă cu peste 100 de mii de lei. Conducerea își face deja griji că și cea pentru energia electrică va fi cel mai probabil cu o sumă mult mai mare.

Facturile au devenit o piatră de moară și pentru Primăria Târgu Jiu. Fără majorări, municipalitatea plătește șase milioane de lei doar pentru electricitate, iar suma s-ar putea tripla. Primarul se gândește la soluții alternative.

Primăria Săcele a redus programul de iluminat public tocmai pentru că se așteaptă la facturi foarte mari chiar dacă a încheiat contracte noi.

Milioane de facturi au fost trimise cu sume de plată prea mari. Chiar ministrul energiei a anunțat acest lucru, iar explicația este că unii furnizori nu au aplicat compensările și plafonările stabilite de lege sau au făcut alte greșeli. Aproape 30 de companii, din 70 controlate, au fost amendate de Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor cu o sumă totală de 450 de mii de lei.

ANPC și Ministerul Economiei consideră că amenzile actuale sunt prea mici și vor propune guvernului să fie majorate cu până la 4% din cifra de afaceri. Clienților li se recomandă să nu se grăbească să achite facturile umflate.

După verificările începute în urmă cu două zile la principalii furnizori de gaze și electricitate, și Autoritatea de Reglementare în Energie a amendat Electrica Furnizare și  Gaz Vest cu câte 200 de mii de lei. Reprezentanții furnizorilor au afirmat că s-a ajung în această situație pentru că reglementările nu au fost suficient de clare și au venit foarte târziu.

Ca urmare a scumpirii gazelor și energiei electrice și inflația a urcat la un maxim al ultimilor 17 ani. Datele oficiale arată că gazele s-au scumpit în medie cu 51% în ultimul an, iar energia electrică cu 15%.

Autoritățile au dat asigurări că nu vor plăti penalități de întârziere cei care nu își achită actualele facturi la timp și nici nu vor putea fi debranșați de la rețea din acest motiv.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite