Compania ”Liviu Rebreanu” a lansat programul RoDrama

În această perioadă când accesul în sălile de spectacol este încă restricţionat de normele sanitare, iubitorii de cultură au acces online la spectacole de teatru, chiar dacă instituțiile și-au închis porțile în încercarea de a stopa răspândirea Coronavirusului.

10 Noiembrie 2020, 13:07 (actualizat 10 Noiembrie 2020, 15:18) Știrile TVR |
TELEJURNAL REGIONAL. Programul Rodrama
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În această perioadă când accesul în sălile de spectacol este încă restricţionat de normele sanitare, iubitorii de cultură au acces online la spectacole de teatru, chiar dacă instituțiile și-au închis porțile în încercarea de a stopa răspândirea Coronavirusului.

Teatrul Naţional Târgu-Mureş –Compania „Liviu Rebreanu“ a lansat programul RoDrama – Piese de teatru româneşti, de la începuturi până în prezent, curatoriat şi coordonat de regizorul Adi Iclenzan.

Adi Iclenzan, regizor: ”Ne-am propus să urmărim cronologic istoria dramaturgiei românești. O luăm chiar aproape de la începuturile începutului dramaturgiei românești și sperăm în câțiva ani să ajungem în contemporan. Pe de o parte realizând o arhivă a celor mai reprezentative texte de teatru românești, pe de altă parte, peste câțiva ani să ajungem să construim o platformă prin care să oferim tinerilor dramaturgi șansa de a-ași auzi textele citite și spuse care mai încolo se pot concretiza în spectacole reale.”

Programul își propune să urmărească cronologic istoria pieselor de teatru românești. Formatul și abordarea conceptuală se găsesc la intersecția dintre spectacol lectură, podcast și teatru radiofonic.

Nicu Mihoc, actor: ,,Cred că este important ceea ce facem, nu că o facem noi, ci că e important să vedem cine am fost, cine suntem și ce vom fi. Pe mine mă urmăresc vorbele lui Eminescu ,, la trecutu-ți mare, mare viitor” totdeauna prezentul este absent și trebuie să facem o relație, cumva între un trecut destul de îndepărtat …nu avem o identitate.”

Primul episod al seriei RoDrama a fost al piesei „O repetiţie moldovenească“ de Costache Caragiale, publicată în 1844. Spectacolele de lectură RoDrama ale Companiei „Liviu Rebreanu“ vor fi difuzate în live streaming o dată la două săptămâni, în zilele de luni, de la ora 19.00.

Fiecare sesiune va fi difuzata live pe pagina de Facebook, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“ a unui spectacol lectură pregătit de trupa de actori, dar și a unor discuții pe temele majore ale textului și a contextului istoric în care acesta a fost scris.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TELEJURNAL REGIONAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI