Comori arhitecturale, reabilitate. Culele din Brabova și Cernătești vor intra in circuitul turistic dar și în patrimoniul UNESCO

15 septembrie 2023, 21:06

Cula Izvoranu – Geblescu, din comuna Brabova, și Cula Cernăteștilor, din comuna cu același nume, sunt considerate de experți printre cele mai reprezentative tipuri de construcții boierești, dar și singurele din această categorie care au supraviețuit în sudul Olteniei.

Florin Ridiche, manager Muzeul Olteniei Craiova: A fost ridicată la sfârșitul sec 18 pentru a adăposti familia boierilor Cernătești. O să vedeți tot felul de sieteme cu rol defensiv, pentru a fi ferită de atacurile turcilor la începutul secolului 19.

Numele dat acestui tip de clădire provine din turcă și înseamnă turn, construcție semifortificată de apărare. În cule se adăpostea familia de boieri în timp de război sau când năvăleau turcii sau tătarii. De aceea, construcțiile aveau ziduri de apărare foarte groase, scări interioare, guri de tragere pentru armele de foc, dar și ascunzători.

Ciprian Ștefan Anghel, președinte Muzeul Astra: Am speranțe că se va înțelege că prin patrimoniul cultural putem construi drumuri de rămas acasă, putem construi dezvoltare locală sustenabilă.

Culele din Brabova și Cernătești au fost reabilitate cu aproape un milion de euro din fonduri europene. În curând vor intra în circuitul turistic, dar și în patrimoniul UNESCO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite