La mai puțin de 60 de kilometri de Deva, în Munții Orăștiei, există un loc a cărui frumusețe lasă fără cuvinte pe oricine. O poiană care, în fiecare an, la început de primăvară oferă un spectacol inedit: milioane de ghiocei răsar de sub stratul de frunze, formând covoare albe.
De la sfârșitul lunii martie, după ce se topește zăpada, natura începe să revină la viață și îmbracă totul în verde fraged. Această poiană, aflată nu departe de fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia, se acoperă cu ghiocei.
Timp de 3 săptămâni, Platoul Vârtoapelor din Munții Orăștiei se umple de milioane de ghiocei. Covorul alb se întinde pe o suprafață de peste 10 hectare.
Gingașele flori se înmulțesc de la un an la altul și cresc încă nestingherite, pentru că, spre norocul lor, locul este puțin cunoscut turiștilor. Ca să ajungă să admire acest mic paradis de la Vârtoape, oamenii trebuie să parcurgă prin pădure un urcuș de aproape 2 ore.
Legenda spune că în jurul datei Echinocțiului de primăvară, zânele ies din ascunzișuri și își împrăștie cununi de flori peste acest ținut.
DANIEL IANCU, cercetător știinţific, Muzeul Civilizației Dacice și Române Deva: Este un loc special în care apar acești ghiocei. intr-o zona calcaroasă, unde există posibilitatea ca pamântul să fie cald și dacă ninge la începutul primăverii. Să lăsăm ghioceii acolo unde sunt, să nu îi rupem.
O rugăminte pe care ar trebui să o luăm în seamă, dacă vrem să ne bucurăm în continuare de astfel de peisaje.