Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor denunţă un număr record de jurnalişti aflaţi în detenţie în lume

Inchisoare celula arest
Inchisoare celula arest
9 decembrie 2021, 09:08

CPJ, asociaţie finanţată prin donaţii private şi care denunţă de 40 de ani uciderile, plasările în detenţie, violenţele, actele de cenzură şi ameninţările împotriva jurnaliştilor, a numărat în raportul său anual 50 de jurnalişti închişi în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.

Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, atunci, potrivit CPJ, 293 de jurnalişti se aflau în închisori din întreaga lume la data de 1 decembrie 2021, un nou record după ce în 2020 asociaţia numărase 280 de jurnalişti.

„Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume”, a denunţat directorul asociaţiei Joel Simon, citat într-un comunicat. „A plasa în detenţie jurnalişti care transmit informaţii este marca de fabricaţie a unui regim autoritar”, a subliniat Simon, găsind „cu precădere terifiant faptul că Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei”.

Asociaţia a numărat de asemenea 24 de jurnalişti ucişi anul acesta în lume, printre care 19 „ca represalii la munca lor”, în primul rând în Mexic şi India.

„Mexicul rămâne ţara de pe continentul american cea mai sângeroasă pentru reporteri, cu trei jurnalişti ucişi ca represalii directe la reportajele lor”, a subliniat CPJ, adăugând că anchetează asupra altor şase ucideri de jurnalişti.

La nivel global, India se află pe primul loc pe această listă, cu patru jurnalişti ucişi anul acesta.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnalişti închişi „reflectează intoleranţa în creştere în lume pentru jurnalismul independent”, într-un context de „bulversări politice şi represiuni împotriva mass-media”.

Asociaţia citează cazurile Chinei şi politicii sale represive în Hong Kong şi Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei şi cel al Belarus.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite