Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor denunţă un număr record de jurnalişti aflaţi în detenţie în lume

Numărul jurnaliştilor aflaţi în detenţie la nivel mondial nu a fost nicicând atât de mare, a denunţat joi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) cu sediul la New York, doar în China şi Myanmar înregistrându-se un sfert dintre cei 293 de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor, informează AFP.

09 Decembrie 2021, 09:08 (actualizat 09 Decembrie 2021, 09:26) Știrile TVR |
Inchisoare, celula arest / FOTO: shutterstock.com

CPJ, asociaţie finanţată prin donaţii private şi care denunţă de 40 de ani uciderile, plasările în detenţie, violenţele, actele de cenzură şi ameninţările împotriva jurnaliştilor, a numărat în raportul său anual 50 de jurnalişti închişi în China, 26 în Myanmar, 25 în Egipt, 23 în Vietnam şi 19 în Belarus.

Dacă se adaugă la acest clasament Arabia Saudită, Iranul, Turcia, Rusia, Etiopia şi Eritreea, atunci, potrivit CPJ, 293 de jurnalişti se aflau în închisori din întreaga lume la data de 1 decembrie 2021, un nou record după ce în 2020 asociaţia numărase 280 de jurnalişti.

"Este al şaselea an consecutiv în care CPJ înregistrează un număr record de jurnalişti aflaţi în spatele gratiilor în lume", a denunţat directorul asociaţiei Joel Simon, citat într-un comunicat. "A plasa în detenţie jurnalişti care transmit informaţii este marca de fabricaţie a unui regim autoritar", a subliniat Simon, găsind "cu precădere terifiant faptul că Myanmar şi Etiopia au închis din nou, atât de brutal, uşa în faţa libertăţii presei".

Asociaţia a numărat de asemenea 24 de jurnalişti ucişi anul acesta în lume, printre care 19 "ca represalii la munca lor", în primul rând în Mexic şi India.

"Mexicul rămâne ţara de pe continentul american cea mai sângeroasă pentru reporteri, cu trei jurnalişti ucişi ca represalii directe la reportajele lor", a subliniat CPJ, adăugând că anchetează asupra altor şase ucideri de jurnalişti.

La nivel global, India se află pe primul loc pe această listă, cu patru jurnalişti ucişi anul acesta.

În raportul său, CPJ apreciază că numărul de jurnalişti închişi "reflectează intoleranţa în creştere în lume pentru jurnalismul independent", într-un context de "bulversări politice şi represiuni împotriva mass-media".

Asociaţia citează cazurile Chinei şi politicii sale represive în Hong Kong şi Xinjiang, al loviturii de stat în Myanmar, al războiului din nordul Etiopiei şi cel al Belarus.

 

 

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI