Comitetul Internațional Olimpic rămâne ferm în privința sportivilor ruși exonerați de Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Comitetul Internaţional Olimpic i-a respins astăzi fără menajamente pe cei 15 sportivi ruşi exoneraţi de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de o suspendare pe viaţă pentru dopaj. TAS a reafirmat că sportivii nu vor fi invitaţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang care încep vineri, informează AFP, citată de Agerpres.

05 Februarie 2018, 11:02 (actualizat 05 Februarie 2018, 11:09) |
Comitetul Olimpic Internațional

Prin această decizie, CIO întăreşte determinarea de a-şi păstra independenţa faţă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv.

În acest moment, 169 de sportivi ruşi sunt invitaţi oficial la Jocurile Olimpice şi vor fi prezenţi la PyeongChang.

Cei 169 de sportivi au fost aleşi după o analiză atentă a comportamentului lor.

Joia trecută, TAS a anulat total sancţiunile şi suspendările pe viaţă dictate împotriva a 28 de sportivi sau membri ai staff-ului Rusiei, dictate de CIO pentru presupusa implicare a acestora în sistemul de dopaj instituţionalizat din ţara lor.

O comisie de disciplină a CIO a suspendat pe viaţă, în total, 43 de sportivi ruşi, dintre care 42 au făcut apel la TAS. 28 dintre aceştia au obţinut anularea totală a sancţiunilor lor. Alţi 11 au scăpat de suspendările pe viaţă, însă le-a fost menţinută interdicţia de participare la Jocurile de la PyeongChang.

Sâmbătă, CIO a anunţat că dintre cei 28 de sportivi sau tehnicieni exoneraţi, 15 (13 sportivi în activitate şi 2 antrenori) au şanse să ia parte la JO 2018, după ce cazurile lor vor fi analizate de către o comisie a forului olimpic mondial.

În celelalte 13 cazuri, deşi TAS a anulat total sancţiunile, sportivii au fost declaraţi neeligibili ori s-au retras între timp din activitate.

"Întrucât comisia forului olimpic de revizuire a invitaţiilor a luat notă de decizia TAS, s-a consemnat, de asemenea, că deciziile argumentate care au condus la această decizie nu au fost făcute publice. Comisia mai subliniază că rolul său nu este acela de a dovedi încălcarea regulilor antidoping, ci de a confirma că sportivii pot fi consideraţi drept curaţi şi pot candida la primirea unei invitaţii în calitate de sportiv olimpic al Rusiei pentru JO de iarnă de la PyeongChang", se arată în comunicatul CIO.

"În consecinţă, comisia forului olimpic a recomandat CIO să nu extindă invitaţiile la Jocurile Olimpice şi pentru aceste 15 persoane, aşa cum a cerut Comitetul Olimpic Rus (ROC), suspendat la rândul său", a transmis forul olimpic internaţional.

TAS a răspuns prin intermediul unui comunicat: "Sportivii trebuie să aibă încredere în procedura judiciară la toate nivelurile, în special în faţa TAS", a precizat John Coates, preşedintele consiliului instituției.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPORT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI