Comitetul de anchetă al Rusiei investighează profanarea unor morminte ale soldaţilor sovietici din România

Litera Z - simbol folosit de armata Rusiei
Litera Z - simbol folosit de armata Rusiei
23 martie 2022, 10:16

‘A.I. (Aleksandr Ivanovici) Bastrîkin a dispus Comitetului de anchetă al Rusiei să ia măsuri pentru stabilirea identităţii celor implicaţi cu scopul ca aceste persoane să fie aduse ulterior în faţa justiţiei conform legii prevăzute în acest sens’, conform textului.

În cadrul acestei investigaţii, ‘preşedintele Comitetului de anchetă (rus) a dispus obţinerea informaţiilor necesare pe linia Ministerului de Externe rus’, notează TASS, citată de Agerpres.

Comitetul de anchetă rus – instanţa însărcinată cu principalele investigaţii penale în Rusia – a indicat că, potrivit informaţiilor de care dispune, au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca din România, după ce persoane rămase încă necunoscute au scris cu vopsea litera „Z” – precum cea care apare pe vehiculele militare ale armatei ruse în Ucraina – pe plăcile mormintelor soldaţilor ruşi căzuţi în luptă în timpul celor două războaie mondiale, iar pe placa funerară au fost scrise literele „V” şi „Z”.

Agenţia de presă RIA Novosti transmite acelaşi comunicat, dar citează o postare a Comitetului de anchetă de pe contul Telegram al acestuia.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi au informat luni că poliţiştii ieşeni au demarat o anchetă şi au întocmit un dosar penal după ce au fost vandalizate pietrele funerare de la mormintele soldaţilor sovietici din cimitirul comunei Moţca.

„(…) În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, iar cercetările sunt continuate pentru identificarea autorului, stabilirea întregii situaţii de fapt şi luarea măsurilor legale ce se impun„, a declarat Ioana Bîlea, purtătoare de cuvânt în cadrul IPJ Iaşi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite