Comisiile pentru Cultură din Parlament au respins rapoartele de activitate ale TVR și ale Radioului public pe 2017, 2018 și 2019

Comisiile de Cultură ale Parlamentului au respins, cu majoritate de voturi, rapoartele de activitate ale Radioului şi Televiziunii Publice. Decizia finală îi aparţine plenului reunit, care ar putea demite săptămâna viitoare conducerile celor două instituţii. Liderii coaliţiei de guvernare au de gând să modifice structura de conducere a Radioului şi Televiziunii Publice.

08 Aprilie 2021, 14:25 (actualizat 08 Aprilie 2021, 22:26) Știrile TVR |
Rapoartele SRTV și SRR respinse în Comisia de Cultură
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Președinții - directori generali ai Televiziunii și Radioului publice au prezentat câte 3 rapoarte de activitate din perioada 2017-2019.

Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTV: "Televiziunea Română, pentru prima dată în istoria ei, a terminat anii, financiar, cu profit. (...) Respingerea acestor rapoarte de activitate, cum am văzut la precedentele rapoarte, este o palmă dată profesioniștilor din Televiziunea Română".

Georgică Severin, preşedinte-director general al SRR: "La fel ca și în toți ceilalți ani, Radio România, în ansamblul său, și-a menținut poziția de lider al pieței radio din România".

Parlamentarii puterii au contestat managementul celor două instituții publice.

Acuzațiile au curs de o parte și de alta.

Iulian Bulai, deputat USR, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă: "Dvs. ați condus Radioul Public după ce ați eliberat acest scaun în care ați făcut politicile publice ale unui partid. Vi se pare independent, imparțial? Nu, domnule președinte, nu este".

Georgică Severin, preşedinte-director general al SRR: "Cred că lecțiile de moralitate țin de caracterul, educația și ce ne propunem fiecare. Dacă cineva este independent, poate să dețină orice funcție".

Gigel Știrbu, deputat PNL: "Aştept acest moment de 3 ani de zile. (...) Acea instituție este căpușată de anumite clanuri de zeci de ani. Și acele clanuri, în momentul ăsta, doamna Gradea, sunt în spatele dumneavoastră".

Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTV: "Este o acuzație foarte grea, pentru care trebuie să aveți dovezi. Și pentru care înțeleg să vă acționez în instanță. (...) Nu am culoare politică. Sunt un om cu un background și niciodată, nimeni nu îmi va șterge ceea ce am făcut".

Reprezentanții opoziției acuză un vot politic.

Ioan Vulpescu, deputat PSD: "Evident că discuția despre rapoartele pe 2017, 2018, 2019 e un pretext. (...) Ne vom trezi peste un an sau doi, vom vedea cine își va asuma raportul pe 2020. Dacă noi, în urma acestei decizii - vom vedea cine va veni. Sau o să stea și ăla în sertar un an, doi, trei, cum în mod greșit au stat rapoartele 2017, 2018, 2019".

Votul final pentru cele două rapoarte va fi dat de plenul reunit săptămâna viitoare.

În cazul în care cei doi șefi vor fi demiși, vor fi înlocuiți de conduceri interimare.

Liderii coaliției au hotărât să separe cele două funcții, urmând să existe câte un președinte și câte un director general atât la Radio, cât și la Televiziune. Împărțirea acestor funcții urmează să fie decisă în interiorul coaliției.

________________________________________

Rapoartele de activitate ale Radioului și Televiziunii Publice trecuseră deja prin Comisiile de Buget-finanțe, care au dat aviz negativ.

Comisiile parlamentare pentru Cultură au respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Publice pe anii 2017, 2018 şi 2019 cu 13 voturi "pentru" respingerea rapoartelor şi 7 "împotrivă".

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a afirmat, la începutul dezbaterilor, că, odată cu aceste rapoarte, ar trebui să fie discutat şi cel pe 2020, care a fost depus.

"Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Există şi raportul pe 2020. În mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbătute împreună, altfel vom fi în situaţie imposibilă. În ceea ce priveşte rapoartele din anii anteriori, dacă picaţi toate rapoartele, va fi o situaţie legală ambiguă. Dacă un raport pe un an anterior va fi picat se poate găsi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de Administraţie", a subliniat Romaşcanu, citat de Agerpres.

Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că Birourile permanente reunite nu au sesizat cele două comisii cu privire la raportul pe 2020.

Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a menţionat că anul 2017 nu a fost cuprins în mandatul său, ea fiind la conducerea televiziunii de la sfârşitul acelui an.

"Anul 2017 a fost o bornă pentru Televiziunea Română, care a fost prinsă în datorii acumulate în mandatele precedente, acumulate de-a lungul a 10 ani. Guvernul a alocat atunci sumele necesare pentru a stinge datoriile istorice. Deci, anul 2017 a fost unul istoric, pentru că au fost plătite datoriile de 150 milioane euro, aceste jafuri făcute. Din punct de vedere editorial, au fost reluate producţiile", a afirmat Gradea.

Potrivit ei, în 2018, SRTv a putut să-şi arate profesionalismul. "Anul 2018 a fost anul Centenarului şi TVR şi-a demonstrat din nou profesionalismul. Au fost foarte multe evenimente. Am agreat şi organizarea Festivalului Cerbul de Aur. (...) Am agreat în Consiliul de administraţie un plan de investiţii pentru trecerea la HD, pentru o nouă imagine a Televiziunii Publice şi o nouă linie editorială, ca să fie mai vizibilă în peisajul media", a adăugat Doina Gradea.

Întrebată de deputatul AUR George Simion dacă a avut presiuni editoriale după alegerile din 6 decembrie 2020, Gradea a răspuns: "Nu a fost nicio presiune oficială, ci am avut discuţii cu colegi şi parteneri că suntem foarte critici. Este pentru prima dată când Televiziunea Publică critică şi Puterea şi Opoziţia şi acum şi anul trecut".

După respingerea rapoartelor de activitate, Preşedintele-director general al SRTv a afirmat că acest vot este "o palmă" dată profesioniştilor din Televiziunea Română.

"În toţi cei trei ani, Televiziunea Română a terminat cu profit din veniturile proprii, nu din alocaţii. Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română. Rezultate rămân, vorbele se pierd. Această discuţie este un simulacru, pentru că v-aţi antepronunţat în discuţii publice. În anul 2019, nu este nimic ce puteţi reproşa Televiziunii Publice. Este o palmă dată profesioniştilor", a subliniat Gradea.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a criticat-o pe Doina Gradea, susţinând că mandatele acesteia au fost "un dezastru", iar în spatele ei s-ar afla "clanuri".

"Continuarea mandatului dumneavoastră la Televiziunea Publică, plătită cu foarte mulţi bani din bugetul statului, este un dezastru. Dumneavoastră nu aţi înţeles că sunteţi angajată la stat, nu aţi înţeles cum să vă trataţi colegii. Scandalul cu jurnalista pe care aţi numit-o cap de porc, cu Dragoş Pătraru, (...), jignirile aduse aduse jurnalistei care o agasa pe doamna Firea cu întrebările, laudatio care se ridica lui Dragnea la 'Viaţa Satului'. (...) Nu aţi înţeles că sunteţi plătiţi din banul public şi nu sunteţi ca celelalte televiziuni care se luptă. Aţi stat la umbra acestei siguranţe, că bugetul a fost asigurat", a spus Ştirbu.

Doina Gradea a replicat că deputatul PNL trebuie să aibă dovezi pentru cele afirmate şi îl va acţiona în judecată. "Trebuie să aveţi dovezi că am în spate clanuri care mă susţin şi vă acţionez în judecată. Nu am culoare politică şi sunt un om cu background şi nimeni nu poate şterge ceea ce am făcut", a adăugat ea.

Deputat USR PLUS Iulian Bulai a întrebat-o pe Gradea de ce se difuzează la Televiziunea Publică, în plină zi, seriale asiatice.

"Cu 2.200 de angajaţi, cum reuşiţi performanţa ca, în plină zi, când la toate celelalte televiziuni sunt date emisiuni cu conţinut relevant, la Televiziunea naţională se difuzează telenovele asiatice", a spus Bulai.

"Este un serial istoric coreean şi face rating foarte mare. Să vedeţi audienţa", a explicat Doina Gradea.

"Va fi foarte greu ca cei care vin după mine să ţină linia televiziunii. (...) Sper să numiţi un management adecvat", a completat ea.

Rapoartele urmează să fie supuse dezbaterii plenului reunit al Parlamentului, iar dacă vor fi respinse, va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii Publice, a precizat Iulian Bulai.

Comisiile parlamentare pentru Cultură au respins astăzi și rapoartele de activitate ale Radioului public pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 13 voturi "pentru" respingere şi 7 voturi "împotrivă".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI