EDIŢIE SPECIALĂ

Comisia SRI cere lămuriri despre violenţele din Capitală. Şeful SRI şi ministrul de Interne, chemaţi la audieri

Comisia de control a SRI cere clarificări conducerii Serviciului Român de Informaţii în legătură cu violenţele înregistrate miercuri seară la protestele din Capitală. Preşedintele Comisiei, Adrian Ţuţianu, a anunţat, vineri, că a transmis o scrisoare în acest sens lui Eduard Hellvig, care este chemat, alături de ministrul de Interne, la o şedinţă de studiu şi de audieri săptămâna viitoare.

03 Februarie 2017, 15:02 (actualizat 03 Februarie 2017, 20:04) Știrile TVR |
Misterele unui sms
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Controverse încă nerezolvate legate de posibila prevenire a violenţelor de miercuri seara din Piaţa Victoriei. Intenţiile ultraşilor ar fi fost comunicate printr-un simplu SMS, susţine ministrul de Interne. SRI, în schimb, a precizat chiar, într-un comunicat, că a oferit date concrete despre posibila venire a huliganilor. Comisia SRI vrea să afle toate detaliileprin audieri la cel mai înalt nivel.

Principala controversă legată de prevenirea violenţelor din Piaţa Victoriei este de comunicare: Serviciul Român de informaţii susţine că a transmis detalii despre posibila prezenţă a ultraşilor la demonstraţie. Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că nu a fost informată. A precizat că au existat doar  SMS-uri primite de şeful Poliţiei Române şi de un secretar de stat.

Membrii comisiei SRI vor şi ei să lămurească misterului SMS-ului. Au chemat-o la audieri pe Carmen Dan pentru a afla în detaliu dacă a existat sau nu comunicare între SRI şi Ministerul de Interne.

"Azi-dimineaţă, am adresat o scrisoare şefului SRI, Eduard Hellvig, cu următorul conţinut: în legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public (...) pentru exercitarea controlului parlamentar, vă solicităm o informare din care să rezulte următoarele: 1) ce informaţii au fost comunicate către MAI, care au fost căile de transmitere şi cine au fost destinatarii acestora; 2) dacă beneficiarii legali - preşedintele României, primul-ministru, ministrul de Interne, primarul general al Capitalei - au fost informaţi cu privire la aceste evenimente; 3) dacă au fost înregistrate ameninţări la adresa securităţii naţionale prin acţiuni violente, dacă au fost identificate actvităţi care urmăresc slăbirea puterii de stat sau care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului; 4) în ce măsură asemenea activităţi fac obiectul preocupărilor Direcţiei Generale pentru Apărarea Constituţiei", a declarat preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu.

Comsia de control a SRI se va întruni miercuri, la ora 14:00, într-o şedinţă la care sunt invitaţi să participe directorul SRI, adjunctul şi şeful Direcţiei de Protecţie a Constituţiei din cadrul instituţiei, ministrul de Interne, secretari de stat şi persoane cu funcţii de conducere în poliţie şi jandarmerie indicate ca fiind destinatari ai sms-urilor transmise, a anunţat preşedintele Comisiei SRI.

"SRI a informat MAI cu privire la intenția unor persoane de a deturna protestul"

"Am primit 15 memorii de la persoane fizice care solicită audieri în Comisia de Control a SRI şi am primt câteva sesizări de la asociaţii, fundaţii, de la societatea civilă. Am primit documente şi de la Active Watch pe două teme: o sesizare care priveşte accesarea de către SRI a unor fonduri europene şi cea de-a doua solicitare legată de prezenţa sau nu în presă a acoperiţilor. O să facem şi o dezbatere publică pe acest subiect", a mai anunţat Ţuţianu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI