Comisia SRI cere lămuriri despre violenţele din Capitală. Şeful SRI şi ministrul de Interne, chemaţi la audieri

3 februarie 2017, 15:02

Controverse încă nerezolvate legate de posibila prevenire a violenţelor de miercuri seara din Piaţa Victoriei. Intenţiile ultraşilor ar fi fost comunicate printr-un simplu SMS, susţine ministrul de Interne. SRI, în schimb, a precizat chiar, într-un comunicat, că a oferit date concrete despre posibila venire a huliganilor. Comisia SRI vrea să afle toate detaliileprin audieri la cel mai înalt nivel.

Principala controversă legată de prevenirea violenţelor din Piaţa Victoriei este de comunicare: Serviciul Român de informaţii susţine că a transmis detalii despre posibila prezenţă a ultraşilor la demonstraţie. Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că nu a fost informată. A precizat că au existat doar  SMS-uri primite de şeful Poliţiei Române şi de un secretar de stat.

Membrii comisiei SRI vor şi ei să lămurească misterului SMS-ului. Au chemat-o la audieri pe Carmen Dan pentru a afla în detaliu dacă a existat sau nu comunicare între SRI şi Ministerul de Interne.

„Azi-dimineaţă, am adresat o scrisoare şefului SRI, Eduard Hellvig, cu următorul conţinut: în legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public (…) pentru exercitarea controlului parlamentar, vă solicităm o informare din care să rezulte următoarele: 1) ce informaţii au fost comunicate către MAI, care au fost căile de transmitere şi cine au fost destinatarii acestora; 2) dacă beneficiarii legali – preşedintele României, primul-ministru, ministrul de Interne, primarul general al Capitalei – au fost informaţi cu privire la aceste evenimente; 3) dacă au fost înregistrate ameninţări la adresa securităţii naţionale prin acţiuni violente, dacă au fost identificate actvităţi care urmăresc slăbirea puterii de stat sau care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului; 4) în ce măsură asemenea activităţi fac obiectul preocupărilor Direcţiei Generale pentru Apărarea Constituţiei”, a declarat preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu.

Comsia de control a SRI se va întruni miercuri, la ora 14:00, într-o şedinţă la care sunt invitaţi să participe directorul SRI, adjunctul şi şeful Direcţiei de Protecţie a Constituţiei din cadrul instituţiei, ministrul de Interne, secretari de stat şi persoane cu funcţii de conducere în poliţie şi jandarmerie indicate ca fiind destinatari ai sms-urilor transmise, a anunţat preşedintele Comisiei SRI.

SRI a informat MAI cu privire la intenția unor persoane de a deturna protestul

„Am primit 15 memorii de la persoane fizice care solicită audieri în Comisia de Control a SRI şi am primt câteva sesizări de la asociaţii, fundaţii, de la societatea civilă. Am primit documente şi de la Active Watch pe două teme: o sesizare care priveşte accesarea de către SRI a unor fonduri europene şi cea de-a doua solicitare legată de prezenţa sau nu în presă a acoperiţilor. O să facem şi o dezbatere publică pe acest subiect”, a mai anunţat Ţuţianu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă