Comisia SRI, concluzii după violenţele de la proteste: SRI şi-a îndeplinit atribuţiile, iar MAI şi Jandarmeria au acţionat corect

9 februarie 2017, 09:43

„Din dezbateri, a rezultat că SRI şi-a îndeplinit atribuţiile, care vizează acţiunile unor persoane cu activităţi extremiste şi au fost transmise informări beneficiarilor legali de informaţii începând cu data de 2 februarie pe aceste subiecte. Nu sunt elemente care să ne arate că ar fi fost afectate, prin aceste activităţi, unitatea, integritatea teritorială a României sau activităţi care să afecteze statul român, care se circumscriu ideii de securitate naţională”, a anunţat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control parlamentar asupra activităţii SRI, în urma audierilor directorului SRI şi a ministrului de Interne pe tema violenţelor de la protestele de săptămâna trecută din Piaţa Victoriei.

„SRI şi Ministerul de Interne îşi fac treaba şi colaborează foarte bine. Nu a greşit nimeni”, a mai spus Ţuţuianu. Doamna ministru a spus că a primit trei SMS-uri, am verificat, s-au transmis (…) Ambele instituţii au confirmat că, pe 1 februarie, a existat un schimb de informaţii prin SMS, informaţii care nu au adus nimic în plus faţă de ştia Ministerul de Interne. Pe măsură ce lucrurile s-au derulat au fost mai multe informaţii şi instituţiile au colaborat la un nivel superior. Există protocoale şi structuri organizatorice în care se lucrează foarte bine. Cele două instituţii îşi fac treaba”, a mai precizat preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu.

„Ministrul de Interne: Eu nu am primit informări de la SRI despre intenţii de provocare. Au primit SMS un secretar de stat şi şeful IGPR”

Adrian Ţuţuianu a acuzat că percepţia greşită din spaţiul public s-a datorat unor persoane publice şi a făcut referire la preşedintele României,  care a spus că MAI nu a intervenit aşa cum trebuie, având informaţiile necesare. Înainte de declaraţia preşedintelui a fost declaraţia ministrului de Interne, care a spus că nu a primit o informare de la SRI cu privire la posibilitatea apariţiei violenţelor în piaţă. Preşedintele Comisiei a subliniat că atât SRI, cât şi MAI şi-au făcut treaba, potrivit unor protocoale existene.

Preşedintele Comisiei SRI a vorbit şi despre acele informaţii din spaţiul public despre posibila implicare a multinaţionalelor în protestele din Capitală. A spus că nu este în atribuţia SRI să verifice activităţile acestor companii private. Doar în cazul în care atacă siguranţa naţională atunci abia poate SRI să intre pe fir. A ţinut să sublinieze că PSD nu are o problemă cu multinaţionalele. În opinia sa, a precizat că protestele sunt manipulate, aşa cum susţin liderii PSD, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu de la

ORA 11:50 Audierea şefului SRI s-a încheiat. Eduard Hellvig nu a vrut să facă nicio precizare când a plecat de la Comisia de control a SRI. A început audierea ministrului de Interne.

Carmen Dan a ajuns la Palatul Parlamentului în jurul orei 11:00.

ORA 10:00 „Niciodată, în mandatul meu, SRI nu va fi implicat politic într-o activitate de asemenea gen”, a declarat Eduard Hellvig, la sosirea la audierile din Comisia de control parlamentar asupra activităţii SRI.

Eduard Hellvig a explicat că sunt protocoale foarte clare privind comunicarea între SRI şi Ministerul Afacerilor Interne. „Colaborarea instituţională între SRI şi Ministerul de Interne se face pe bază de protocol. În protocol sunt scrise toate mecanismele de colaboarare între cele două instituţii”, a spus şeful SRI.

Şeful SRI, Eduard Hellvig, este chemat pe două subiecte importante. Comisia SRI cere clarificări cu privire la modul în care SRI a comunicat informaţii MAI cu privire la violenţele care au avut loc la protestele din Piaţa Victoriei. Al doilea subiect discutat azi în Comisie: raportul Curţii de Contrui din 2014 cu privire la cheltuieli nejustificate pe care le-ar fi făcut SRI, a transmis corespondentul TVR Andreea Dumitrescu, de la Palatul Parlementului, într-o Ediţie Specială a Ştirilor TVR.

Şeful SRI, Eduard Hellvig a ajuns, joi dimineaţă, la Palatul Parlamentului pentru discuţii referitoare la violenţele înregistrate săptămâna trecută la protestele din Piaţa Victoriei. Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI cere explicaţii, joi, şi ministrului de Interne, Carmen Dan. Detalii despre audieri vor fi oferite la sfârşitul şedinţei de către preşedintele Comisiei, Adrian Ţuţuianu.

Luni, preşedintele Comisiei, Adrian Ţutuianu, a anunţat că şeful SRI şi ministrul de Interne au fost invitaţi, miercuri, la Comisia SRI. Senatorul PSD a cerut SRI să spună ce informaţii au fost comunicate ministerului de Interne, care au fost căile de transmitere şi cine au fost destinatarii acestora.

„Comisia SRI cere lămuriri despre violenţele din Capitală. Şeful SRI şi ministrul de Interne, chemaţi la audieri”.

De asemenea, şeful Comisiei mai vrea să afle dacă beneficiarii legali – respectiv preşedintele României, ministrul de Interne şi primarul general al Capitalei – au fost informaţi cu privire la aceste evenimente.

Serviciul Român de informaţii susţine că a transmis detalii despre posibila prezenţă a ultraşilor la demonstraţie. Ministrul de Interne, Carmen Dan, susţine că nu a fost informată. A precizat că au existat doar SMS-uri primite de şeful Poliţiei Române şi de un secretar de stat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă