Comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție – luare și dare de mită, trafic sau cumpărare de influență

3 mai 2017, 09:25

Social democratul Şerban Nicoale şi fostul preşedinte Traian Băsescu au făcut front comun în Comisia juridică a Senatului, pentru graţierea celor care au comis fapte de corupţie. Traian Băsescu consideră că graţierea e necesară mai ales pentru politicienii care au făcut campanii electorale înainte de 2016.

Traian Băsescu, senator PMP: „Amărâtul ăla care a dat pui și a fost condamnat. N-a dus un pui acasă. (…) Cât timp nu tragem o linie pe ce a fost până la noua lege de finanțare a partidelor, procurorii vor controla clasa politică și Parlamentul”.

Șerban Nicolae, senator PSD: „Nu dezincriminăm nicio faptă, nu se pune problema dacă suntem sau nu pentru corupție sau împotriva corupției”.

PNL, USR şi UDMR au fost împotriva graţierii celor condamnaţi pentru corupţie. Nici Parchetul, nici CSM, nici reprezentanţii avocaţilor nu au susţinut ideea.

George Dîrcă, senator USR: „Nu știu, cei care au depus amendamente pe cine au în gând sau dacă s-au gândit la cineva în acest sens”.

Traian Băsescu, senator PMP: „Domnule senator, vreți un discurs televizat? Renunțați să-mi țineți lecții”.

Daniel Fenechiu, senator PNL:„PNL nu va susține un amendament privind grațierea niciunei fapte de corupție”.

Ilie Iordăchescu, reprezentantul Uniunii Barourilor: „Mare greșeală, în condițiile în care se grațiază aceste infracțiuni de corupție. La această infracțiune de corupție, cum ar fi darea sau  luarea de mită sau traficul de influență, nu se raportează neapărat la oamenii politici, se raportează la toți cetățenii acestei țări„.

Preşedintele Klaus Iohannis va fi cel căruia îi revine sarcina de a promulga Legea graţierii. O poate face sau o poate trimite înapoi în Parlament.

Klaus Iohannis: „Sunt neplăcut surprins, ca să zic, totuși, ceva, despre evoluția din comisie”.

Senatorii jurişti urmează să decidă mîine dacă vor fi graţiaţi şi cei care au comis abuz în serviciu.

 

ACTUALIZARE 19.09 Premierul Sorin Grindeanu a reacționat, printr-o postare pe Facebook, după ce Comisia juridică a Senatului a adoptat astăzi mai multe amendamente, printre care și cele de grațiere a unor fapte de corupție. „Amendamentele adoptate astăzi de Comisia Juridică a Senatului, referitoare la grațierea faptelor de corupție, nu au susținerea Executivului”, a scris, pe Facebook, Sorin Grindeanu.

ACTUALIZARE 17.05 Au fost adoptate astăzi mai multe amendamente la Legea grațierii de către Comisia juridică din Senat, cele mai controversate sunt cele care vizează faptele de corupție, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Practic, luarea și darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență – toate aceste fapte vor putea fi grațiate. Nu vorbim doar de grațierea condamnaților care sunt deja în închisoare, ci a tuturor celor care au săvârșit astfel de fapte până la data de 31 decembrie 2016 sau, eventual, o altă dată care ar urma să fie stabilită de senatorii juriști, în primă fază. Discuțiile continuă și mâine pe acest proiect în Comisia juridică, cu o altă temă controversată – abuzul în serviciu și conflictul de interese.

ACTUALIZARE 16.30 „Trebuie rezolvată și scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor”, a declarat senatorul PMP Traian Băsescu, la ieșirea de la dezbaterile Comisiei juridice.

Traian Băsescu: „Sponsorizările din campania electorală, ilegale, neînscrise în contabilitatea partidelor și nedeclarate la Monitorul Oficial – dacă vă uitați în legea specială care vizează finanțarea partidelor și a campaniilor electorale – veți constata că sunt contravenții, cu confiscarea sumelor și pot fi stabilite numai de Autoritatea Electorală Permanentă. Trebuie rezolvată și scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt extrordinar de multe declarații sau denunțuri ale oamenilor de afaceri care fac tot soiul de blestemății și-și aduc aminte că în 2012 sau în 2009 au finanțat ilegal un partid și de acolo se declanșează toată procedura. Asta este explicația pentru care vechiul parlament a fost un parlament care a stat pe burtă de teama procurorilor, iar actualul parlament nu este nici el într-o situație mai bună. Dacă vrem o clasă politică care să funcționeze independent, trebuie să rezolvăm problemele de finanțare a campaniilor, indiferent unde le încadrează procurorii. Nu spune nimeni că este o lege cu dedicație pentru politicieni, pentru că din acest motiv susțin să se grațieze abuzul în serviciu, pentru că abuzul în serviciu pot să-l facă și persoane private. Eu susțin că am terminat perioada de tranziție, că trebuie să vină un moment zero, că trebuie să avem o clasă politică care să lucreze pentru țară și nu să stea timorată că mâine îl cheamă la Parchet pentru nu știu ce denunț legat de fapte de finanțare a campaniei din 2009 sau din 2012. Eu am foști colegi din fostul PDL care sunt în situația asta. Or, atâta timp cât n-au dus banii acasă, ci i-au folosit să cumpere materiale de campanie, au pus mesh-uri peste tot, au cumpărat geci, umbrele, pixuri, au dat mici și bere – până la urmă este o realitate a tranziției. O realitate care nu se mai poate repeta acum pentru că avem noua lege a finanțării campaniilor electorale, prin care bugetul de stat își asumă cheltuielile de campanie. Nu spune nimeni să se amnistieze, ci să se grațieze. Sunt oameni care au făcut deja câțiva ani de pușcărie, care au făcut arest preventiv pentru asta, deja și-au învățat lecția. Și mai ales politica penală trebuie să aibă în vedere și recuperarea oamenilor, nu numai să-l ții 10 ani în pușcărie, că-l scoți neom. Între timp s-a distrus familia, s-au distrus copiii, soția nu se știe dacă-l mai așteaptă cât are de stat în pușcărie, eu cred că a venit un moment în care să ne gândim și la recuperarea oamenilor. Eu vorbesc de această grațiere pornind de la premisa că cei grațiați vor restitui banii, iar cei recidiviști nu vor beneficia de grațiere. Eu n-am făcut o coaliție cu PSD-ul, eu am făcut o coaliție cu conștiința mea„.

ACTUALIZARE 16.15 Comisia juridică a votat grațierea faptelor de corupție – luare și dare de mită, trafic de influență. Comisia a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD şi ALDE) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

ACTUALIZARE 13.20 Comisia juridică din Senat a discutat despre eventuale modificări pe care le discutaseră deja săptămâna trecută. S-a intrat pe partea cea mai controversată a acestui proiect de lege – faptele care sunt exceptate de la grațiere.

Astăzi urmează să se dea raport pe legea grațierii. Comisia juridică din Senat ar urma să sezbată pentru ultima oară acest proiect de lege.

Ar urma să fie discutate cele mai controversate prevederi ale acestui proiect – faptele care vor fi exceptate de la grațiere. Sunt o serie de amendamente depuse de Șerban Nicolae, prin care acesta propune ca inclusiv faptele de corupție să fie grațiate, deci să nu intre în lista faptelor exceptate.

În acea listă vor rămâne, dacă amendamentele vor fi adoptate, doar faptele cu violență.  Săptămâna trecută, o serie de amendamente au fost deja adoptate – anume grațierea pedepselor până la 3 ani în întregime, grațierea în parte a pedepselor cuprinse între 3 și 10 ani și înjumătățirea pedepselor pentru femeile însărcinate, dar și pentru persoanele care sunt unic întreținător ai unor copii minori de până la 14 ani sau ai unor minori cu handicap. S-a adoptat și un amendament care prevede înjumătățirea pedepselor persoanelor care au peste 60 ani și grațierea în întregime a pedepselor persoanelor care au peste 70 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Fostul preşedinte Traian Băsescu a fost externat de la Spitalul Militar Central