Comisia Juridică a Senatului recomandă încuviințarea începerii urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu

29 mai 2019, 11:14

Comisia juridică a Senatului a votat rapid cererea DNA de începere a urmăririi penale pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În absența reprezentantului ALDE, senatorii PSD s-au comportat diferit – doi au părăsit sala, unul s-a abţinut şi unul a votat împotrivă.

Opoziţia a profitat și a votat un raport de ridicare a imunităţii preşedintelui Senatului.

Conducerea ALDE a ameninţat că nu va vota instalarea lui Marcel Ciolacu în fruntea Camerei Deputaţilor, moment în care au apărut declarații contradictorii ale social democraților.

Cel mai probabil, situaţia preşedintelui Senatului va fi tranşată în plenul de luni, 3 iunie.

Procurorii îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că, în perioada în care a fost premier, a primit de la o firmă austriacă 800 de mii de dolari ca să încheie mai multe acte adiţionale la un contract comercial.

Procurorii anticorupţie susţin că banii au fost folosiţi în campanie electorală.

_________________

Pe 7 noiembrie 2018, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Între 2007-2008, pe când era premier, Tăriceanu ar fi primit indirect 800.000 de dolari, adică 10% din valoarea unui contract cu o firmă din Austria, intermediarul companiei Microsoft.

Mita s-ar fi dat pentru semnarea mai multor acte adiționale la contractul din 2004, încheiat de guvernul Năstase. Banii ar fi fost folosiți în campania electorală, susțin procurorii.

Președintele Senatului a respins acuzațiile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului.

Plenul Senatului va vota propunerea Comisiei juridice.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite