Comisia juridică a Senatului a dat raport negativ pe Ordonanța privind alegerile anticipate

18 februarie 2020, 11:13

Ordonanța a fost respinsă la propunerea UDMR, care s-a aliat la vot cu PSD.

Doar cei 3 reprezentanți ai PNL și USR au votat împotrivă. Argumentul pentru respingere a fost lipsa avizului de la Consiliul legislativ.

Întrebări în legătură cu ordonanța s-au adresat și la audierea ministrului propus la Justiție, Cătălin Predoiu. UDMR a chestionat intenția guvernului de a organiza alegeri anticipate în aceeași zi cu localele, în ciuda unei decizii a CCR din 2012.

Premierul interimar, Ludovic Orban, avertizează că legislația actuală nu are prevederi privind organizarea de alegeri anticipate și le cere parlamentarilor să facă modificări, în loc să respingă ordonanța în întregime.

Ordonanța merge la vot în plenul Senatului și apoi la Camera Deputaților, care are rol decizional.

_________________________________

Raportul de respingere a ordonanței de urgență care reglementează alegerile anticipate a fost adoptat cu opt voturi pentru și trei împotrivă.

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

„E repartizată la comisia juridică şi alte comisii de specialitate, e sesizată în fond. Termenul este ziua de mâine (marți – n.r.). Vom vedea în funcţie de decizia comitetului liderilor când se face primul plen la care vom avea această ordonanţă de urgenţă”, afirma președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, citat de Mediafax.

Senatorul PSD a adăugat că sunt probleme grave în actul normativ, iar comisia juridică trebuie să dezbată rapid aceste chestiuni: „Pentru că este o ordonanţă care ridică nişte probleme cel puţin din punctul de vedere al celor care sunt jurişti, probleme foarte grave şi atunci avem nevoie de urgenţă comisia juridică să dezbată asupra acestor probleme”.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

OUG prevede trei zile de vot în Diaspora și dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Senatul este primă cameră sesizată pe actul normativ care se află în Parlament în procedură de urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite