Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil proiectul de lege de adoptare a Ordonanţei 14

13 februarie 2017, 12:27

Ordonanţa 14, de abrogare a celei care a scos sute de mii de oameni în stradă, a fost votată de Comisia juridică din Senat. Mâine Ordonanţa 14 este probabil să fie adoptată de plenul Senatului, iar cel mai probabil săptămâna viitoare vom avea şi la Camera Deputaţilor un vot final pe Ordonanţa 14. Dar şi Ordonanţa 13 ar putea fi adoptată în Parlament.

ORA 20.15 Dezbaterile s-au desfăşurat într-o atmosferă tensionată. Ne explică de ce Andreea Dumitrescu:

Prima problemă care s-a ridicat în Comisia juridică a fost a liberalilor, care a cerut ca Ordonanţa 13 să fie discutată odată cu Ordonanţa 14, şi acest lucru a fost refuzat. Ulterior, un reprezentant al Ministerului Public a dorit să exprime unele puncte de vedere cu privire la ordonanţa 14. Ei bine, ea a fost lăsată să-şi exprime punctele de vedere, după care preşedintele Comisiei, Şerban Nicolae, i-a spus doamnei respective că ea nu a fost invitată la această comisie şi că prezenţa ei nu a fost anunţată, astfel că a rugat-o să plece de la această şedinţă, a dat-o afară, practic, de la această dezbatere, însă Ministerul Public a transmis, la fel cum a făcut şi reprezentantul său în cadrul dezbaterilor, că au informat atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul cu privire la intenţia lor de a participa la această dezbatere, pentru că, spunea procurorul general Augustin Lazăr, „Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii”:

Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice: Prezenţa d-voastră aici trebuie să mi-o anunţaţi în primul rând mie. Dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului, pentru că procurorul general are de 5 ori salariul cât un senator, ca să discute cu o comisie senatorială, atunci am să vă rog să nu mai luaţi cuvântul niciodată.

Irina Kuglai, procuror, Parchetul General: În cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului că dorim să participăm.

Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice: Vă mulţumesc pentru atenţie. Doamnă, vă rog frumos să părăsiţi sala!

Irina Kuglai, procuror, Parchetul General: Primul reporş pe care ni l-aţi făcut a fost acela că nu v-am anunţat. Eu am comunicat că instituţia noastră a anunţat, în mod oficial.

Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice: Nu mă interesează pe cine a anunţat, Comisia juridică a Senatului n-a anunţat.

Alina Gorghiu, senator PNL: Îmi cer eu scuze, doamnă, în numele Comisiei. Domnul Şerban Nicolae a vorbit în calitate de preşedinte, dar cred că de data aceasta şi-a folosit funcţia în mod excesiv. Vă mulţumim pentru prezenţă. Chiar vă rog, staff-ul să lămuriţi acest incident, pentru că este neplăcut.

ORA 18.45 Comisia juridică a dat aviz pentru proiectul de lege privind Ordonanţa 14.

Comisia pentru constituţionalitate a propus câteva amendamente la textul Legii de adoptare a ordonanţei 14, prin care s-ar modifica acele articole considerate neconstituţionale. Practic, Comisia pentru neconstituţionalitate a corectat ordonanţa 14, eliminând elementele de neconstituţionalitate din ea. Forma în care a ieşit proiectul de lege din Comisia pentru constituţionalitate poate fi citită în secţiunea DOCUMENTE.

ORA 12.27 Cele două ordonanțe vor primi raport din partea Comisiei juridice, cele două acte normative urmând să fie dezbătute și votate în plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Comisia a amendat primul act normativ, inițiat de Guvern, chiar în titlul său — proiectul de lege privind aprobarea OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Codurilor penale devenind proiect de lege de respingere a OUG 13/2017.

Săptămâna trecută, mai mulți deputați PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru abrogarea aceleiași OUG 13, care nu a fost încă repartizat comisiilor de Biroul permanent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite