Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat raportul proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Stelian Ion (USR): o mascaradă, e un atac la lupta împotriva corupţiei

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat votul final asupra proiectului de desfiinţare a Secţiei Speciale care investighează Infracţiunile comise de magistraţi. Proiectul, care va fi trimis plenului, are susţinerea coaliției de guvernare şi toate amendamentele opoziţiei au picat la vot.

18 Februarie 2022, 06:54 (actualizat 18 Februarie 2022, 13:31) Știrile TVR |

Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor reprezintă "o mascaradă", pentru că secţia specială este desfiinţată doar în mod formal, iar DNA primeşte o "lovitură gravă", luându-i-se o parte importantă a competenţelor, a declarat, vineri, fostul ministrul al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion.

"Astăzi la Comisia juridică s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva împotriva corupţiei prin faptul că a fost dat aviz favorabil pe proiectul de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, în realitate SIIJ nu se desfiinţează, se desfiinţează stric formal, atribuţiile îi sunt preluate de mai mulţi procurori, de un mecanism gândit de actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR care, de fapt, preia toate defecţiunile, toate elementele nocive din trecut", a afirmat Stelian Ion, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.

El a mai spus că DNA-ului îi este dată o "gravă lovitură" prin faptul că i se preia o parte importantă a competenţei.

"DNA nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţi, nici procurori, nici judecători. Şi astăzi s-a decis nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte şi Curtea Constituţională nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA. Câtă vreme ceilalţi cetăţeni ai acestei ţări sunt supuşi regulilor generale şi sunt supuşi anchetelor DNA, atunci când e vorba de suspiciuni cu privire la fapte de corupţie, iată că o categorie specială de cetăţeni, care se formează acum, şi anume magistraţii şi judecătorii CCR, se sustrag acestei competenţe a DNA", a adăugat Stelian Ion.

Deputatul a spus că Guvernul doar se preface că desfiinţează SIIJ.

"De fapt, avem de a face cu un atac la lupta împotriva corupţiei, avem de a face o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă. Doar formal Guvernul actual se preface că desfiinţează SIIJ, se preface că rezolvă problema, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ: ştirbirea competenţei DNA şi, al doilea element foarte important, cine sunt cei care îi numesc pe procurorii care urmează să ancheteze pe viitor magistraţii şi anume plenul CSM, nu secţia pentru procurori, aşa cum ar fi normal. În plenul CSM se fac, din păcate, anumite jocuri, care s-au făcut şi în trecut cu privire la SIIJ, fix aceleaşi elemente şi aceleaşi metehne sunt preluate în acest proiect. De aceea spunem că este de fapt o mascaradă, un simulacru, o înşelătorie la care nu putem fi părtaşi. Vorbim de desfiinţarea SIIJ, nu vorbim despre mutarea sediului unor procurori dintr-o parte în alta şi vorbim despre toate acele probleme de fond care au existat", a mai afirmat deputatul USR.

Potrivit lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Guvernul "încearcă să vândă acest aşa zis produs al Parlamentului României sub un ambalaj frumos, un ambalaj strălucitor, de fapt este exact acelaşi lucru ca înainte".

"Vom vedea care va fi opinia Comisiei de la Veneţia. Am sesizat în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei Comisia de la Veneţia, colegii mei, reprezentanţi ai USR din cadrul Adunării, au reuşit acest lucru. În cursul săptămânii viitoare deja sunt întâlniri cu delegaţia Comisiei de la Veneţia care va discuta şi cu membri ai asociaţiilor profesionale şi cu Ministerul Justiţiei şi vom vedea în final care va fi opinia. Din punctul meu de vedere opinia nu are cum să difere de cea de anul trecut în care Comisia de la Veneţia în mod explicit a lăudat refacerea competenţelor DNA", a adăugat Stelian Ion.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat votul final asupra proiectului de desfiinţare a Secţiei Speciale care investighează Infracţiunile comise de magistraţi cu 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă".


Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de structuri specializate ce urmează a fi create la nivelul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Parchetelor Curților de Apel din teritoriu. Cauzele urmează a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi. Sunt scoase astfel din joc DNA și DIICOT, două structuri care puteau avea competențe de anchetă pentru infracțiuni săvârșite de magistrați așa cum ceruseră politicienii de la USR.

"Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente, care vor continua soluţionarea acestora, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii", prevede proiectul.

Opoziția a încercat să amâne discuțiile și votul asupra proiectului de lege susținând că este nevoie de un nou punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care ar urma să se pronunțe abia în luna martie.

Potrivit unor surse politice, coaliția a decis ca prevederile prezentului proiect de lege să fie extinse și asupra membrilor CSM, judecătorilor Curții și magistraților asistenți de la nivelul acestei instituții. Astfel, pentru orice fapte de corupție, un judecător al Curții ar urma să fie judecat numai  de procurorii noilor structuri speciale. Judecătorii CCR dispun în momemntul de față de o super imunitate. Da că un judecător CCR se confruntă cu o cerere de urmărire penală, o astfel de procedură poate fi numai dacă plenul Curții se pronunță  favorabil cu o majoritate de 6 la 3.

Proiectul urmează să intre săptămâna viitoare la dezbateri şi vot în plenul Camerei Deputaţilor.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI