Comisia juridică, raport pozitiv privind desfiinţarea Secției Speciale. Amendament votat: magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM

18 martie 2021, 14:45

Dezbaterile tensionate i-au făcut pe șefii CSM și ai Înaltei Curți să părăsească dezbaterile.

Câțiva magistrați au rămas în sală să-și spună părerile, chiar dacă sunt diametral opuse.

MĂDĂLINA AFRĂSINIE, judecător Tribunalul Bucureşti: „Câți magistrați ar trebui să fie abuzați sau cercetați abuziv, ca să se poată mișca ceva în țara asta?”

CRIN BOLOGA, şeful DNA: „Apariția acestei secții a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor și judecătorilor, pentru cei cinstiți și onești, și nu a fost necesară. A fost o insultă pentru că fenomenul infracțional nu este răspândit în rândul procurorilor și judecătorilor”.

Până la urmă, proiectul de desființare a fost adoptat cu amendamentul ca judecătorii și procurorii să nu poată fi trimiși în judecată de DNA, fără avizul CSM.

LANDANYI ZSOLT, deputat UDMR: „Noi suntem pentru orice garanție în plus privind independența magistraților și este binevenită orice modificare în acest sens”.

STELIAN ION, ministrul Justiţiei: „UDMR-ul a spus explicit și astăzi, în ședință, solicita garanții suplimentare pentru magistrați, garanții pe care eu, personal, nu le-am considerat utile și nici binevenite. De asemenea, foarte mulți magistrați nu le-au solicitat”.

Acum, proiectul de desființare a Secției speciale va fi dezbătut și supus votului în plenul Camerei. Recomandarea Comisiei Europene este clară și a fost exprimată de vicepreședintele Comsiei Europene, Vera Jourova, într-o declarație pentru TVR.

VERA JOUROVA, vicepreşedinte Comisia Europeană: „Acum este momentul să vă arătaţi susţinerea pentru proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Îngrijorări privind această secţie au fost ridicate de chiar de magistrați, de multe organisme internaţionale, chiar de către Comisia Europeană, şi au fost exprimate în dezbateri largi în societate”.

Secția Specială a fost înființată în urmă cu trei ani, cu scopul de a investiga infracțiunile comise de magistrați, dar nu a prins niciun magistrat corupt. S-a luptat în schimb cu presupuse abuzuri ale DNA. Chiar șefa acestui parchet, Laura Codruţa Kovesi, acum în fruntea Parchetului European, a fost anchetată de această secție.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

UPDATE Se supune la vot raportul privind proiectul legislativ de desființare a Secției Speciale. Cu 17 voturi pentru și 11 împotrivă, raportul pozitiv al Comisiei juridice privind desființarea SIIJ a fost aprobat.

UPDATE S-a votat un amendament al Minorităților potrivit căruia magistrații pot fi trimiși în judecată doar cu avizul CSM.

UPDATE Se trece la votarea amendamentelor de modificare a proiectului legislativ.

UPDATE Cătălina Hopârteanu, din partea Asociației Declic, invitată la dezbateri din partea societății civile, cere desființarea SIIJ. Și cere eliminarea propunerii de „supermimunitate”, aceea potrivit căreia trimiterea în judecată a magistraților să se facă doar cu avizul CSM.

UPDATE UDMR a propus amânarea dezbaterilor din Comisia juridică. Propunerea a fost respinsă, cu 16 voturi împotrivă și 11 voturi pentru. Dar numărul voturilor este contestat. Se renumără voturile. Propunerea a fost respinsă.

Reprezentanții Comisiei Juridice intenționează ca astăzi să dea și un vot nu doar să dezbată desființarea secției.

După după discuțiile în contradictoriu de la începutul ședinței, atmosfera s-a mai calmat.

Reprezentanții Coaliției au pus la cale o stratagemă pentru a mulțumi și CSM. Astfel, reprezentantul Minorităților Naționale, deputatul Ionel Stancu, și-a însușit o serie de amendamente prin care CSM va avea dreptul de a accepta sau nu trimiterea în judecată a unui procuror. Vorbim despre o superimunitate a acestor magistrați, în condițiile în care, în cazul unui dosar de corupție, este nevoie obligatoriu de acest aviz al CSM. Este un amendament susținut de Minoritățile Naționale, care va fi însușit, potrivit unor surse, de actuala Coaliție, a transmis pentru Telejunal, Marius Vulpe.

Badea a afirmat la începutul dezbaterilor că această secţie a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, „într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”.

„Din punctul meu de vedere au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a afirmat Badea.

El a adăugat că o consecinţă a acestei secţii a fost redeschiderea discuţiilor asupra unor recomandări din MCV, fiind „nişte regrese”. Badea a mai menţionat că majoritatea judecătorilor s-au opus înfiinţării acestei secţii.

Discursul preşedintelui comisiei a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura. „Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”, a spus Halici. A intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu care a adus aceleaşi reproşuri. „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”, a spus Cătăniciu.

După discursul lui Badea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit lucrările Comisiei, pe motiv că discuțiile au fost politizate.

Corina Corbu, președintele CSM: „Eu cred că părerea mea nu contează. Nu am avut acces la informații decât la proiectul afișat”.

Bogdan Mateescu, CSM: „Este o ședință nepotrivită pentru statutul unui magistrat. Credeam că va fi o discuție echilibrată, cu argumente juridice. Un astfel de comportament îl regret că există în Parlamentul României (…) Punctul nostru de vedere este scris. CSM optează pentru o soluţie de echilibru”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite